latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:04 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Требиње: Промоција књиге "Мирис шкије" Бранка Алексића

Књига "Мирис шкије", Билећанина Бранка Алексића промовисана је у Музеју Херцеговине у Требињу. У кратким причама, аутентичним херцеговачким говором аутор свједочи о прошлим временима и тежачком животу на селу, посебно истичући улогу жене, које су очувале огњишта и породице.

Кратке, истините приче, причане уз огњиште, на сијелима, на њивама у паузама од тешког рада, уз неизоставни мирис шкије- дувана, Бранко Алексић је преточио у књигу, настојећи да не мијења ништа у атентичности говора и догађаја.

- Уз мирис шкије причане су најљепше приче. Уз шкију се мирилио  и све што је забиљежено у овој збирци прати шкија. Представљене су на онај начин и оним говором како су и казиване. Кратке су јер је херецеговачки сељак умио више рећи једном реченицом, него сви ми да се скупимо иако смо школе завршили па да нешто причамо - истакао је Алексић.

Алексићев првенац је својеврсно свједочанство прошлости, али и путоказ за будућност, оцјењују критичари. 53 кратке приче су медаљони језика, обичаја и историје херецовачког села.

- Књига асоцира на ђеда, на село, на приче које су велике и са великом поруком, мисаоне. Вврати се слика огњишта и 20 мудрих људи који разговарају, један говори други слушају, нема упадања у ријеч - рекао је Миодраг Хрњез Љумо књижевник. 

Након промоције у Билећи и Требињу, шкија ће "замирисати" и у другим херцеговачким општинама. Планиране су промоције у Србији посебно у мјестима гдје има исељеника из Херцеговине. Аутор истиче, да му је жеља, да село оживи у садашњости, а не само у причама и књигама.