latinica  ћирилица
27/03/2019 |  21:12 ⇒ 28/03/2019 | 14:08 | Аутор: РТРС

"Злочин и казна" премијерно у Народном позоришту Републике Српске

У Народном позоришту Републике Српске премијерно је изведена представа "Злочин и казна", рађена по истоименом роману руског класика Фјодора Михајловича Достојевског, а у режији Душана Петровића. Овом премијером бањалучки ансамбл обиљежио је Свјетски дан позоришта. Тим поводом, у позориштима широм свијета прочитана је порука кубанског редитеља Карлоса Келдрана.

Једно од највећих дјела руске и свјетске књижевности роман "Злочин и казна" изузетно је комплексан и изазован материјал за свакога ко га жели поставити на сцену, а интригантна прича о Родиону Романовичу Раскољникову, пропалом студенту права, који одлучује да убије и опљачка стару лихварку Аљону Ивановну, и 150 година након настанка, представља огроман изазов за сваког редитеља.

Главни носилац радње, Раскољников, сукобљава унутрашње немире строго бранећи идеју да је свирепи злочин починио не из користољубља, како би се могло помислити, већ због сопственог идеала о људима које он у својим промишљањима категорише по строгом личном нахођењу.

Улога Раскољникова повјерена је глумцу Златану Видовићу.

Комад "Злочин и казна" понире у метафизичке дубине руског класика, стварајући драматично раскошну слику једног туробног времена огољавајући га кроз свакодневницу "обичног" човјека.

Фокус комада усмјерен је на промишљања о злочину, његовој оправданости, кривици и признању, казни и покајању, али и посљедицама које је главни лик спреман да поднесе за учињено дјело.

Прва реприза представе "Злочин и казна" заказана је за 29. март.