latinica  ћирилица
12/04/2019 |  11:18 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Фоча: Нови замах ученичког активизма

"Водимо мир, а не рат", порука је коју су фочански средњошколци на муралу оставили на једној од најпрометнијих раскрсница на подручју општине Фоча. Ученичким активизмом млади Фочаци су се доказали и у више добротворних акција.

Мурал на раскрсници на магистрали која води ка Херцеговини и Јадранском мору подсјећаће све који туда пролазе да мир и просперитет на овом простору немају алтернативу.

- Мислим да је ово изванредна идеја да се активирају ученици. Ми смо овдје као чланови Ликовне секције и помажемо активности које организује Савјет ученика - каже Тијана Ћаласан, ученица 3. разреда Гимназије Фоча.

- План се одвија онако како смо замислитли, а ако нас вријеме буде слушало све ће испасти добро - додао је Урош Костовић, ученик 2. разреда Гимназије Фоча.

Осликан је још један мурал код градског базена.

Одржана је и едукативна радионица у Основној школи "Свети Сава". Својим активизмом и перспективним идејама средњошколци су указали на значај стварања бољих услова за одрастање, образовање и опстанак на овом простору.

Поздрављају и увођење више праксе у средње школе.

- Свима је у циљу мир и толеранција. Радимо и са другим школама и не реазликују се много мишљења дјеце и осталих заједница у Подрињу са којима спроводимо ове активности - истакао је Ненад Лучић, предсједник Савјета ученика Средњошколског центра Фоча.
 
- Ученици и јесу ти који ће у будућности дефинитивно бити друштвени заговарачи мира и позитивних промјена а ми ћемо их активно подржати у томе - каже Мирјана Ћускић, Хелсиншки одбор за људска права .

Активности које подржава Хелсиншки одбор за људска права Фочаци проводе са средњошколцима из Горажда, Вишеграда и Јање кроз пројекат "Путујуће школе мира".