latinica  ћирилица
12/04/2019 |  19:07 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Повезати италијанску и српску културу, поручује професорка Ромина

Професорки италијанског језика у бањалучкој Гимназији, Ромини Гвидо Пајић, матерњи језик је италијански, али је студије италијанског и српског језика завршила у Бањалуци, гдје живи са супругом.

Да су благословени професором страног језика, који их истовремено учи и правилном изговору, знају многе генерације гимназијалаца којима је Ромина предавала италијански језик. Пут од родне Италије, до Бањалуке у којој живи од 1997. године ишао је преко Швајцарске, у којој је упознала супруга.

- Урадила сам мастер из специјализације теорије превођења и на том путу сам се сусрела са Бранком Ћопићом. Узела сам три приповијетке и превела их на италијански - каже Ромина.

Намјера јој је да гради мостове између Републике Српске и Италије, и преко Ћопића, издајући у својој матичној земљи дјела која је превела на италијански. Организовала је бројне вечери италијанске културе, а жеља јој је да усаврши српски језик и падеже.

Ромина једнако празнује и своје и супругове празнике. И једнако добро спрема и тирамису и сарму. Не крије да је срећна овдје и да јој је Бањалука ушла под кожу. Међу зацртане циљеве уврстила је и интензивнију размјену ученика, јер јој је жеља да дјеца из Италије упознају нашу културу, али и бањалучка културу из које она потиче.