latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:58 ⇒ 24/04/2019 | 07:43 | Аутор: РТРС

ЈАХОРИНА ЕКОНОМСКИ ФОРУМ: У фокусу иновације, дигитализације и комуникационе технологије (ФОТО)

Иновације, дигитализација и комуникационе технологије као основа економског развоја - мото je овогодишњег "Јахорина економског форума", који се четврту годину одржава на олимпијској планини.

Форум је отворила предсједница Српске Жељка Цвијановић. Учесницима скупа обратила се и премијерка Србије Ана Брнабић.

Најзначајнији пословни скуп у Републици Српској у потпуности је посвећен четвртој индустријској револуцији. Вријеме у коме дронови достављају робу купцима, а роботи слажу артикле у маркетима није научна фантастика већ наша стварност - речено је на Форуму.

Стога је кључно да прилагодимо образовање наше дјеце потребама будућности и занимања која данас и не постоје - истакла је на отварању предсједница Републике Српске.

Фото: РТРС

- Да би ишли у сусрет новим изазовима ми смо у Српској формирали ново министарство за научно технолошки развој које ће увезати потребе друштва са академском заједницом. Преко овог министарства смо већ реализовали седам пројеката вриједних 6,5 милиона КМ за научни развој и дигиталне економије - рекла је Цвијановићева.

Извршни директор Удружења економиста SWOT, организатор Јахорина економског форума Саша Грабовац истакао је да је формирање овог министарства јако битан корак у обједињавању иновација, информатичког друштва.

Иновације и дигитализација у друштву доносе више новца за грађане, привреду и сам буџет државе, на крају и бољи стандард - поручила је премијерка Србије.

Истакла је да је Србија у 2019-тој одобрила 9,3 милиона евра помоћи кроз 37 пројеката општинама Српске, од изградње Домово здравља, вртића до увођења 500 електронских учионица у школама западно од Дрине.

Фото: РТРС

- У посљедње три године имамо извоз ИТ технологије и комуникацијских технологија што је највећа извозна грана у Србији, већа од пољопривреде,аутомобилске индустрије, дакле данас најјачи извозни сектор у Србији су ИТ технологије - рекла је Брнабићева.

У много чему па и у примјени савремених ИТ технологија Српска прати и користи искуства Србије. Истовремено усвјањем одређених закона омогућува брже регистровање привредних друштва, а грађанима поједностављује свакодневе потребе у матичним уредима.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада издвојила додатних 6,5 милиона КМ за информационе технологије "е-управу".

Према његовим ријечима, Влада је, кроз одређена законска рјешења - законе о привредним друштвима, о предузетничкој дјелатности, матичним књигама, начинила кораке како би се могла поднијети апликација, односно захтјев електронским путем за регистрацију неке привредне дјелатности.

Вишковић је истакао да ће Влада на томе радити и у будућем периоду, додавши да је новац лимитирајући фактор.

Према његовим ријечима, Влада Србије ће донирати 500 дигиталних учионица, а Влада Српске ће изнаћи додатна средства како би обезбиједила одређени број учионица с циљем унапређења образовног система у Републици Српској.

Министарство чији настанак се управо везује за Јахорина економски форум приводи крају шестомјесечни програм преквалификације 100 високообразованих кадрова у профиле блиске ИТ технологији.

- У министарству покрећемо пројекат Синергија први пут. Ради се о пилот пројекту за који смо издвојили 250.000 КМ на који ће моћи да се пријаве искључиво научници и истраживачи са наших универзитета и заједно у конекцији са пословним субјектима из Српске - рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Јахорина економски форум окупио је више од 500 пословних људи и привредника из Републике Српске, Федерације БиХ,Србије и других земаља. Рад је организован кроз панеле на којима се говорило о дигитализацији пореског система,иновацијама у финансијском сектоту, сигурносним тренодовима и изазовима у дигиталној економији. Форум се завршава сутра.