latinica  ћирилица
10/05/2019 |  19:11 ⇒ 23:15 | Аутор: РТРС

Војни спектакл у Нишу; Србија показала војно и полицијско наоружање (ФОТО)

Србија ће живјети као да ће 100 година бити мир, али ће бити спремна на рат у сваком тренутку, поручио је предсједник Србије Александар Вучић, на величанственој војној паради у Нишу.

Србија је показала опрему и оружје, набављену протеклих година. Све је почело набавком нових мигова 29, а сада је њен војни арсенал најјачи од распада бивше државе.

Србија има чиме да брани своју слободу, оцијенио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Србија војно, никад јача. 1.500 посебно обучених и опремљених војника, показало је нове пушке скар л, оружје и америчких морнаричких фока. Намјенска индустрија Србије, најбоље што призводи: хаубице Нора, Лазара, Милоша, ракетни систем Алас, а војници шта знају - десантни падобрански скокови са 1.000 метара дио су приказа који се одвијао на небу.

Од 40 борбених летјелица, пажњу и даље привлаче Мигови 29, међутим, показана су и два руска оклопна хеликоптера која ће ускоро бити у српској флоти. Звијезда параде, и даље је руски модернизовани тенк т 72, који ће Србија ускоро добити.

- Још једанпут смо показали како враћамо дуг онима који су створили слободу. Србија је слободна земља и никоме неће дозволити да њена слобода буде угрожена. Ви сте понос Србије и ваш рад, труд, марљивост, опремљеност и обученост оцењујем са врло добро! - рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Ово је била парада свих нас, каже предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Српски народ је научио да тамо гдје нема државу која подразумијева и војничку компоненту, то значи да је онда страдалничики народ. И зато је важно да држава има јаку и организовану војску и службе безбједности.

- Ово је и порука да Србија има чиме да брани своју слободу и, како то често истиче предсједник /Александар/ Вучић, слободу српског народа гдје год да се налази. Ово је и гаранција да се више никада неће десити 'Олуја' или нешто слично - поручио је Додик.

Чињеница која није била видљива на паради, јесте да је и Република Српска учестовала са својом технологијом и опремом ремонтованом у бањалучком Космосу, каже Додик, а предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић - да је поносна на напредак Србије.

- Ово је била добра прилика да Србија покаже много тога. Видљиво је да је Србија консолидовала редове, ради на јачању и успијева да ојача институције и покаже да је стабилна држава од централног значаја на западном Балкану - рекла је Цвијановићева и додала - Почаствована сам што сам имала прилику да присуствујем овом догађају. Сматрам да је природно и логично да смо данас овдје српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и ја као предсједник Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

Додик је нагласио да је парада била импознантна.

- И наравно да је испунила срце радошћу, да сам се пет шест пут најежио на перфектан стројеви корак - додао је Додик.

Много је уложено у набавку војне опреме, али и у организацију параде. Вучић каже да то нису бачене паре, јер приказ појачава преговарачку позицију Србије у свим сегментима: Другачије је каже, када разговарате са земљом која има перспективну војну силу.

Руски тенк Т-72 (фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

Противракетни систем (фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

Противракетни систем (фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

Војска Србије (фото: Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

Војска Србије (фото: Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

Војска Србије (фото: Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

Одбрана слободе, Ниш 2019. (фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

Ваздухопловна одбрана Србије (фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

Падобранац Војске Србије (фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

Грађани (фото: Sputnik / Радоје Пантовић)