latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:28 | Аутор: СРНА

Аустријанци протјерали усташе

Хрват који је на Блајбургу подигао руку за фашистички и усташки поздрав и увикнуо "Зиг хајл!" провешће у аустријском затвору неколико седмица, платиће казну од 4.000 до 5.000 евра и више неће моћи да уђе у Аустрију.

Лице, којем ни аустријски ни хрватски медији не наводе име, осим да је из околине Вараждина, муњевито је издвојено из масе окупљених, поводом обиљежавања годишњице убијених усташа и домобрана, у Блајбургу и ухапшено, наводе свједоци акције аустријских органа реда.

Ово је једини случај истицања фашистичких обиљежја или кориштења усташке и фашистичке реторике на Блајбуршком пољу ове године након што су уведени закони који усташе поистовјећују са терористима и након што су аустријске власти увеле енормне казне.

Истовремено, наводи дио хрватских портала, у Хрватској се за истицање усташких симбола добија казна од, евентуално, 1.000 куна /око 134 евра/.

Често не буду поднесене чак ни пријаве, а ако и буду - одлука је у већем броју случајева да тим поздравом или махањем усташким симболима није дошло до повреде било чије личности или осјећања.

Осим тога, хрватски закон дозвољава уптребу усташког поздрава "За дом спремни!" на грбу ХВО-а, што је практично легализовање тог усташког поздрава.