latinica  ћирилица
29/05/2019 |  18:08 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

План сарадње са НАТО може, чланство не

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да ниједан план не може бити основа за чланство у НАТО, али може за сарадњу са тим савезом и да је то реално.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- План сарадње са НАТО може, али не може план за чланство у НАТО. Нама је проблем план чланства, а не сарадња са НАТО-ом. И ту је разлика. Они инсистирају на плану за чланство које ми не можемо да прихватимо. Стално инсистирање на томе је губљење времена - изјавио је Додик новинарима након састанка са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем.

Према његовим ријечима, сасвим је реално да Бошњаци желе у НАТО јер је тамо Турска, да Хрвати то желе јер је тамо Хрватска, а да Срби не желе јер се тамо не налази Србија.

- Ако ми сматрамо да је сасвим реалан њихов однос о том питању зашто се не разумије наш став о томе. Нико то питање НАТО-а неће елиминисати, оно ће остати, али оно није требало, ни морало да буде услов. То је дневни ред СДА, није мој дневни ред - нагласио је Додик.

Указујући да у данас објављеном мишљењу Европске комисије о европском путу БиХ нигдје не пише НАТО, Додик је подсјетио да је предлагао да буде формиран нови сазив Савјета министара који би наставио да се бави свим отвореним питањима.

- Нико не искључују питање сарадње са НАТО-ом, али то не може да буде услов јер је далеко важнији европски пут, него пут у НАТО. О европском путу имамо консензус, а о НАТО, па чак и годишњем плану о чланству, немамо консензус. Ту је проблем јер у БиХ ништа не може без консензуса - констатовао је Додик.

Он сматра да нема потребе да се одржавају састанци какав је био данашњи са Изетбеговићем.

- И мени је мучно. Не волим да учествујем у тим тракавицама које дуго трају. Нисам тип те врсте. Мислим да то треба завршити, али како то они хоће то се не може завршити. Не знам шта би се могло десити и нисам оптимиста. Не могу се очекивати велики резултати - сматра Додик.