latinica  ћирилица
03/06/2019 |  10:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Пендеш: Будућност земаља региона у ЕУ и НАТО

Министарка одбране Босне и Херцеговине, Марина Пендеш, изјавила је да је будућност земаља региона у ЕУ и НАТО и да би Балкану блиске земље попут Грчке, Бугрске и Румуније требало у фокус својих агенди за наредних пет година да ставе на дневни ред проширење Уније.
Марина Пендеш - Фото: СРНА
Марина ПендешФото: СРНА

Пендеш је у интервјуу за подгоричку "Побједу" рекла да би истовременО и кључни игачи у ЕУ требало да подрже политику отворених врата.

Према њеним рИЈечима, сви изазови у региону Западног Балкана морају бити рИЈешени разговором.

Дијалог је, сматра, једини алат.

Упитана да ли се плаши да би се могле обистинити тврдње Жан-Клода Јункера, који каже да одузимање европске перспективе региону значи рат, Пендеш је одговорила да не вјерује да се то може десити.

- Не видим такву могућност. За рат вам требају непријатељи. Мислим да смо из прошлости научили да такве ствари не подстичемо и не бих даље коментарисала такву изјаву - рекла је она.

Проширење ЕУ, сматра министарка одбране Босне и Херцеговине, мора бити тема будућег састава ЕК, али, како каже, поједине изјаве не дају баш наду да ће проширење бити топ тема.

- Имам осјећај да се ипак треба јасније дефинисати односи унутар ЕУ, када је у питању не само политички, него и сигурносни дио, у смислу стварања европских снага и препознавања спољнополитичких циљева ЕУ. Вјероватно ће ЕУ бити окренута сама себи, иако би требало бити окренута југоистоку Европе. Уколико они не доприносе безбједности и стабилности, а сви смо суочени са разним изазовима, све то дестабилизује цијели регион и аутоматски се прелива на њега - појашњава Пендеш, пренио је портал РТЦГ.

Каже и да је за БиХ задовољство да у сусједству имају Црну Гору, поред Хрватске, јер са Хрватском БиХ дијели најдужу границу.

- Сада имамо Црну Гору као чланицу НАТО, Сјеверна Македонија ће ускоро то постати. Сматрам да наше двије државе јако добро сарађују, што не значи да се не може подићи на виши ниво. Ми смо отворени, дали смо на располагање наше сједиште за обуку уколико сматрају да треба едуковати људе. Црна Гора нас подржава и на НАТО и на европском путу. Веома је битно за цијели регион, пошто је опредијељен за ЕУ, да једни друге билатерално подржавамо на том путу - казала је министарка БиХ.