latinica  ћирилица
06/06/2019 |  17:19 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Вишковић у Новом Саду: Сарадња јача у свим областима

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Новом Саду да је интензивирана сарадња Српске и Србије у свим областима, илуструјући то податком да је помоћ Србије Српској у протеклих неколико година премашила 30 милиона евра.
Радован Вишковић у Новом Саду - Фото: СРНА
Радован Вишковић у Новом СадуФото: СРНА

Вишковић је захвалио руководству Србије за подршку Српској у реализацији различитих инфраструктурних пројеката, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Он је нагласио да је Пословни форум АП Војводина-Република Српска, којем је присуствовао, прилика да се привредни субјекти Српске и Србије повежу, заједно раде и наступају на европским тржиштима.

- Да бисмо сачували Српску и јачали српски народ на свим просторима гдје живи, потребна нам је јача економска повезаност и економска сигурност - рекао је Вишковић.

Он је поручио да је на институцијама и привредницима из Српске и Србије да учине све да креирају повољан амбијент за живот и нова радна мјеста, да би мотивисали младе људе да остану и да живе и раде на овим просторима.

Вишковић је на Форуму упознао привреднике о томе да је Влада Српске креирала сет закона, чији је циљ растерећење привреде и повећање плата у реалном сектору, те је најавио и доношење законског рјешења које ће омогућити олакшице за привредне субјекте из Србије који желе да инвестирају и граде погоне у Републици Српској.

Он је позвао привреднике из Србије који већ послују у БиХ, али и на подручју Федерације БиХ, да сједишта својих компанија преселе или врате на територију Српске јер, како је рекао, више од 80 процената своје робе пласирају на тржишту Републике.

Вишковић је данас у Новом Саду посјетио и "Сајам завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу", на којем је представљена и Туристичка организација Српске.

СЕТ ЗАКОНА ЗА ПОМОЋ РЕАЛНОМ СЕКТОРУ

Премијер Српске рекао је да ће наредних дана Влада Српске пред јавност изаћи са сетом закона који ће ићи у правцу помоћи реалном сектору, да повећају плате запосленима.

- То неће бити на штету привредног сектора, него ће се и држава одрећи дијела средстава да би помогла то повећање плата и да би млади људи остајали у Српској - рекао је Вишковић у Новом Саду, током обраћања на Пословном форуму АП Војводина-Република Српска, који је окупио бројне привреднике.

Он је напоменуо да је улога двије владе и привредника Српске и Србије да по сваку цијену зауставе одлазак младих људи у иностранство.

- Улога двије владе, као и привредника, јесте да покушамо на све начине зауставити тренд одласка младих. Морамо им с обје стране Дрине креирати нова радна мјеста и живот достојан човјека. Не смијемо бити слијепи пред чињеницом да нам млади одлазе, да нам пусте села и градови, посебно у мање развијенијим срединама, како Србије, тако и Српске - рекао је Вишковић на форуму, одржаном у оквиру првог "Сајма завичаја".

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да привредна сарадња Српске и Војводине, односно Србије има тенденцију раста и да је важно да буде још активнија и конкретнија у свим сегментима.

- Економско, друштвено и свако друго повезивање Србије и Српске је логично, при чему привреда има доминантно мјесто - истакао је Мировић.