latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:44 | Аутор: СРНА

Потврђена мјера притвора ухапшенима на сјеверу Космета

Мјера притвора за 31 лице ухапшено у акцији специјалне јединице косовске полиције РОСУ крајем маја на сјеверу Космета остаје на снази, саопштено је из Апелационог суда Косова који је одбио жалбе адвоката на одређивање притвора.

У саопштењу се наводи да је мјера притвора оправдана јер постоји ризик да осумњичени побјегну са Косова и избјегну кривично гоњење, те утичу на свједоке и понове извршење крвичног дјела.

У акцији специјалне јединице РОСУ спроведеној на подручју полицијске регије Сјевер ухапшено је 31 лице, од којих четири лица специјални тужилац Косова терети за кривична дјела учешће или организовање криминалне групе у вези са кривичним дјелима злоупотреба службене дужности и овлаштења и узимање мита.

Специјални тужилац терети 11 лица за наводна кривична дјела учешће или организовање криминалне групе у вези са кривичним дјелима забрањена трговина и избјегавање обавезних плаћања царинске таксе.

Седамнаест лица осумњичено је за кривична дјела учешће или организовање криминалне групе у вези са кривичним дјелима злоупотреба службеног положаја или овлаштења и узимање мита.

Највећи број ухапшених су припадници Косовске полицијске службе српске националности, а међу ухапшенима има и Албанаца и Бошњака.

Наоружани припадници РОСУ упали су на подручје све четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије 28. маја, а циљ акције, наводно, је био борба против корупције. Том приликом је на подручју општине Зубин Поток повријеђено више грађана и нанесена знатна материјална штета на приватној имовини.

Генерални директор косовске полиције Рашит Ћељај изјавио је тада да је акција спроведена на ширем подручју Косова и да је ухапшено 19 полицајаца - 11 Срба и по четири Албанца и Бошњака.