latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:49 ⇒ 27/06/2019 | 07:42 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања на информацију да ОБА прати и прислушкује поједине медије

Управни одбор Савјета за штампу и он лине медије у БиХ изразио је велику забринутост због навода о праћењу појединих медија од стране ОБА БиХ које је јуче објелоданио предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.

Од Тужилаштва БиХ затражили су хитну истрагу док из прозваних медија траже и кажњавање одговорних. У изјави за нашу ТВ главни и одговорни уредник београдских Вечерњих новости Милорад Вучелић каже да уопште не сумња у вјеродoстојност тврдњи о прислушкивању новинара.

Од свих могућих пријетњи, изгледа највећа опасност за БиХ су поједини медији и новинари како домаћи тако и из комшилука. А то се каже Милорад Додик види из протоколисане наредбе ОБА чији је циљ праћење и усмјеравање проблематичних медија у циљу сатанизације неподобних политичара како српских тако бошњачких и хрватских. 

- Моја одговорност се своди на то да је ова информиција тачна јер се позива на број и тачно је видљиво да је тамо речено да се мора отворити систем праћења медија то значи прикупљања поданичких сарадника који ће писати онако како треба - рекао је Милорад Додик предсједавајући Предсједништва БиХ.

Из ОБА БиХ су преко Аваза, једног од праћених медија, поручили да нема службене обраде медија нити да постоји документ с бројем протокола како тврди Додик. Међутим, на наше питање о вјеродостојности тврдње да тајна служба прати медије нису одговорили. 

- Ниједан медији не смије бити под било каквим притиском или обрадом од стране државе. Новинари морају бити независни, слободни и да без страха да раде свој посао. Мислим да би било најбоље да нас ОБА чврсто увјери да се то није дешавало и ако није да Додик каже одакле му тај папир - рекао је Кенан Кешмер главни и одговорни уредник Аваза.

Јозо Павковић главни и одговорни уредник Вечерњег листа из Мостара навео је да очекује да се истина до краја истражи.

- Утврдили се тврдња тачном онда ћемо извјестити све релевентне адресе те затражити заштиту међународних медијских удружења али и кажњавање одговорних за покушај гушења слободе ријечи - додао је Павковић.

Удружење новинара Србије затражило је од судске власти у БиХ да без одгађања саопшти да ли је, ко и зашто издао налог ОБА БиХ за прислушкивање медија из Србије Вечерње новости и „нформер.

Из Новости поручују да је ријеч о антицивилизацијски поступку који угрожава безбједност запослених у тој компанији и али суверенитет друге државе. 

- Ја сам убјеђен и знам да је то вјеродостојно. Друго то је наставак акције у којој су прислушкивани српски политичари. Није ту дакле ријеч да они прате шта се ту пише и да неког придобију већ да је ту циљ да се одреде одређени људи и да се компомитују. То је озбиљан начин угрожавања безбједности, комуницирања и приватног живота запослених у Вечерњим новостима - навео је Милорад Вучелић главни и одговорни уредник Вечерњих новости из Београда.

Чак и изречена изјава о намјери стављања медија под контролу у сврху политичке манипулације иако непровјерена ствара притисак и унемиреност не само за прозване медије већ и цијелу медијску заједницу у БиХ.

- Сваки глас да било ко неовлаштено прислушкује новинара или било којег грађанина ове земље је алармантна и буди забринутост. У име Удружења новинара Републике Српске очекујем што хитнију истрагу надлежних органа и што хитније оглашавање ОБА и других полуга које су дужне да се огласе - сматра Данијел Симић потпредсједник Удружења новинара Републике Српске.

Члан Одбора за безбједност Костадин Васић истакао је да се зна ко господари ОБА-ом, као и да је информација потпуно тачна.

- Под присмостром је читав круг људи око Милорада Додика. РТРС је под потпуном присмотром зато што они сматрају да је непријатељска кућа према народу и опозицији - додао је Васић.

И посљедња афера у вези ОБА показала је да је та агенција отуђени центар моћи, нема контроле јер надлежна парламентарна комисија није функционисала у претходном мандату, а није формирана нова у актуелном сазиву.

Занимљиво да медији који нису обухваћени наредбом о праћењу како је то рекао Додик, ни на који начин нису дали значај информацији која је у уређеном друштву равна скандалу.