X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/07/2019 |  18:12 ⇒ 18:20 | Извор: РТС

Уништено више од 20 надгробних споменика у Липљану

У ноћи између петка и суботе, непознати вандали поломили су, порушили и уништили више од двадесет надгробних споменика на православном гробљу у Липљану. Канцеларија за КиМ тражи осуду и реаговање против мржње.
Уништени надгробни споменици у Липљану, архив - Фото: РТС
Уништени надгробни споменици у Липљану, архивФото: РТС

Од преузимања ингеренција међународне заједнице на Косову и Метохији, ово православно гробље је више пута било на мети вандала.

- Преко двадесет споменика је порушено. Позвали смо полицију, то смо једино могли, и ево и сами можете да видите шта је овдје урађено. Дешавало се и раније, рушили су споменике који су ближе путу. Овог пута су ушли дубље у гробље, да се ваљда не види, не примијети, и порушили су преко двадесет спомен плоча, а на једној плочи су извршили и нужду - рекао је за РТВ Грачаница предсједник српске заједнице у Липљану Јовица Мирић.

Преостали Срби сматрају ово поруком да нису пожељни у Липљану.

- Са великим болом и тугом су наши мјештани добили прву информацију да су уништена два надгробна споменика. Међутим, када смо дошли на лице мјеста, видјели смо да је више од двадесет споменика срушено, поломљено, уништено. Шта ми преостали Срби још можемо да очекујемо, ако им и наши мртви сметају. Ово је порука да не желе суживот са нама, да нема будућности овдје за нас - истако је Зоран Радић, представник Срба у општини Липљан.

Увиђај је извршила косовска полиција.

Рушење више од 20 српских надгробних споменика у Липљану показује да је идеологија мржње и даље свеприсутна међу сепаратистима, али и да је шовинистичко оргијање на Косову и Метохији чињеница која никога на западу не узбуђује, јер то су само српски гробови, саопштила је Канцеларија за КиМ. 

Из Канцеларије поручују и да мржња која некажњено буја, без одговора и осуде, обично на крају пронађе и живу мету, и зато култура рушења и уништења мора бити третирана онако како се третира и у осталим деловима Европе - "јасном осудом и одлучном реакцијом".