latinica  ћирилица
17/07/2019 |  10:54 ⇒ 18:22 | Аутор: СРНА

Кошарац: Политичке структуре у ФБиХ желе да нанесу штету Српској

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас Срни да у Федерацији БиХ постоје политичке структуре које, политичким дјеловањем у институцијама БиХ, желе да Републици Српској направе политичку или економску штету.

Након јучерашњег прегласавања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са доношењем одлуке да буде заустављена изградња моста на Пељешцу, Кошарац је рекао да се то може препозната као потреба бошњачког члана Предсједништва /Шефика Џаферовића/ и другог бошњачког члана Предсједништва /Жељка Комшића/ да направе проблем Републици Српској евентуалним повлачењем потписа са споразума о изградњи моста на Сави.

Према његовим ријечима, Џаферовић и Комшић су искористили прилику да направе проблем у вези са изградњом моста на Пељешцу у дану када је потписиван споразум са Хрватском о изградњи моста на Сави у Градишци, који је веома значајан са аспекта економског, финансијског и привредног развоја Српске.

- Та пракса се наставља и најбољи модел који томе свједочи јесте прегласавање српског члана Предсједништва интегрисаним, идентичним дјеловањем остала два члана Предсједништва - рекао је Кошарац.

Он истиче да се отвара и питање кога Комшић заступа, односно шта би рекли Хрвати у БиХ за ово што чини када је ријеч о нарушавању односа са Хрватском.

Кошарац је напоменуо да је улога Предсједништва БиХ да води спољну политику и развија добре регионалне односе са свим земљама, па тако и са Србијом и Хрватском.

- Важно је остати привржен уставном капацитету и регионалној сарадњи и афирмисати се, а то Република Српска и њени представници чине, док се други показују као опортунисти развоју добрих инфраструктурних пројеката и добре сарадње. Мислим да је то веома лоше и по Комшића и по Џаферовића - сматра Кошарац.

Он је оцијенио као добро што је Додик, као српски члан Предсједништва, искористио Уставом загарантовано право и затражио изјашњавање Народне скупштине Републике Српске.

- То је један од кључних модела који треба користити сваки пут када српски члан Предсједништва буде прегласан, јер очекујем да ће бити настављена пракса прегласавања с обзиром на веома препознате усаглашене политике Комшића и Џаферовића - напоменуо је Кошарац.

Предсједништво БиХ усвојило је на јучерашњој сједници са два гласа за и једним против закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац. За закључак су гласали Комшић и Џаферовић, а против је гласао Додик.

Додик је најавио покретање питања виталног ентитетског интереса у складу са роковима прописаним Уставом и Пословником о раду Предсједништва БиХ.

У Бањалуци ће сутра бити одржана посебна сједница Народна скупштине Републике Српске на којој ће се посланици изјаснити о потврђивању изјаве Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац. 

Повезане вијести:

Анђелковић: Сарајево жели да потпуно подреди и Хрвате и Србе

Кожул: Одлука о Пељешком мосту дио бошњачке политичке агенде

Деђански: Прегласавање Додика спречава остваривање и заједничких и српских интереса