latinica  ћирилица
22/07/2019 |  13:48 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Хрватско министарство: Одлука о одлагању нуклеарног отпада није донесена

Због незваничних и непровјерених информација о намјери одлагања ниско и средњерадиоактивног нуклеарног отпада из Нуклеарне електране Кршко на Трговској гори, РТРС се обратио Министарству околине и енергетике Хрватске.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Одговор преносимо у цијелости: 

Према закључцима 12. сједнице Међудржавне комисије за праћење провођења Уговора између Владе Републике Хрватске и Владе Републике Словеније о уређењу статусних и других правних односа у вези улагања, кориштења и разградње Нуклеарне електране Кршко, Координацијски одбор ће обавијестити предсједнике хрватске и словенске делегације о томе јесу ли пронашли могуће рјешење око заједничког одлагања НСРАО-а.

- Идући састанак Координацијског одбора планиран је у августу 2019. године, а одржавање сједнице комисије коју ће организоватии словенска страна планирано је у септембру 2019. године - саопштило је из Министарства заштите околине и енергетике Републике Хрватске за РТРС.

Подсјећамо, Хрватска и Словенија као власници Нуклеарне електране Кршко, треба да одлуче да ли ће нуклеарни отпад одлагати на заједничкој локацији Врбини поред Кршког или ће се свако побринути за свој дио.

У том случају, као локација за хрватску страну, помиње се Трговска гора, која је на самој граници БиХ, што је у Новом Граду и цијелој Републици Српској и БиХ наишло на протесте и неодобравање.

Повезане вијести:

Магазиновић упутио отворено писмо Предсједништву БиХ у вези са Трговском гором

Шаровић: Предсједништво БиХ да се одреди о Пељешком мосту и Трговској гори

Хрватска нуклеарни отпад шаље на границу с БиХ

Министарство предано ради да заустави намјере Хрватске у вези одлагања нуклеарног отпада

Дрљача: Хрватска спрема јавност за одлуку о радиоактивном отпаду

Мазалица: Шаровић не поштује одлуке Народне скупштине Републике Српске

Ковачевић: Шаровић у прљавој кампањи са онима који прегласавају Србе

Петковић: Не треба нам Шаровићево политикантство и ликовање