latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:05 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

Почело саслушање Харадинаја у Специјалном суду у Хагу

У тужилаштву Специјалног суда за ратне злочине које су починили припадници тзв. ОВК са сједиштем у Хагу почело је саслушање Рамуша Харадинаја, који је због тога поднио оставку на функцију премијера самопроглашеног Косова.

Харадинај је осумњичен за ратне злочине на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2000. године.

Медији на албанском језику у Приштини преносе да је Харадинај у зграду Тужилаштва ушао око 10.00 часова.

Није познато који адвокати ће присуствовати изјашњавању Харадинаја у својству осумњиченог за злочине над Србима и неалбанцима у региону Метохијске котлине.

У зграду Тужилаштва прије Харадинаја ушао је Јакуп Краснићи, бивши предсједник парламента самопроглашеног Косова и генерални секретар терористичке ОВК.

Харадинај је у петак, 19. јула, поднио оставку због позива на саслушање. Тада је рекао да тим чином жели да "одвоји функцију премијера од Рамуша Харадинаја".

Специјално тужилаштво, којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит, надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метојији од 1998. до 2000. године.

Према Закону о Специјалним вијећима и Специјалном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај ће најпре бити упознат са својим правима, међу којима је право да не износи одбрану - да се брани ћутањем, али уколико одлучи да одбрану изнесе то може да траје дан-два у зависности од тога шта има да каже.