latinica  ћирилица
13/08/2019 |  20:16 ⇒ 20:46 | Аутор: Index.hr

Хвар: Умро 57-годишњи менаџер, отрован и бивши сенатор

Страни држављанин преминуо је данас на броду код Хвара, док је пет особа, међу којима двоје дјеце, због лошег здравственог стања превезено хеликоптером у сплитску болницу.

Троје одраслих који су примљени у болницу су стабилно, док су симптоми код двоје мале дјеце доста тежи и они се налазе на интензивном лијечењу, рекао је доктор Драган Ледина из Клиничко-болничког центра Сплит.

Двоје дјеце је у критичном стању, боре се за живот и спојени су на апарате за дисање. Отказали су им витални органи.

- Нисам још сигуран да је узрок њихових тегоба инфективне природе, то јест заразна болест, али ради се о уносу токсина преко уста или дисања - рекао је Ледина.

Полиција сумња на тровање храном, али доктори нису сигурни

Према информацијама из медија, шест особа је вечерало у једном ресторану на Хвару. У питању су четири старије особе и двоје дјеце. Једна особа претходно је преминула током ноћи, након чега је брод којим су путовали морао пристати у хварску луку.

Полиција је навела да сумња на тровање храном.

- Њихова обрада је у току, у два смјера - инфективно и токсиколошка анализа њихових крвних узорака - нагласио је Ледина.

Додао је да су урађени основни лабораторијски налази.

- У крвној слици имају само мала одступања, али у малим границама - рекао је Ледина.

Навео је да су симптоми код дјеце доста тежи, али да нема других информација.

Могуће и тровање плином

Ледина је нагласио да су обољели имали пролив и да су повраћали. Примљени су у болницу око 13.00 часова, а доктори немају скоро никаквих информација о преминулом. Више информација биће познато сутра.

Ледина је закључио да је потребна детаљна епидемиолошка анализа хране и ресторана у посљедња три дана да би се могла претпоставити повезаност са тровањем храном. Нагласио је да шкољке можда нису узрок тровања, јер су послужене само двије порције, а обољело је шест особа.

Преминуо менаџер, с њим био и бивши сенатор

Према писању италијанских медија, преминуо је 57-годишњи менаџер Еуђенио Винћи. Медији наводе да је био на одмору с породицом у Хрватској, те да је био ожењен и имао сина.

С њим на броду био је и Бруно Манкузо, бивши сенатор и актуелни градоначелник. Он је, према писању италијанских медија, такође отрован, али није животно угрожен.

Италијански медији јављају и да је Винћију нагло позлило у бродском тоалету и да је у паду ударио главом о зид.