latinica  ћирилица
14/08/2019 |  18:46 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Хоће ли Комшићево инсистирање срушити договор СНСД-СДА-ХДЗ?

Јачају тензије уочи сједница Предсједништва БиХ, у уторак 20. августа.

На ванредној сједници, коју је затражио српски члан Милорад Додик, планирано је именовање предсједавајућег Савјета министара. На редовној, коју је заказао предсједавајући Жељко Комшић, је и Годишњи национални план о сарадњи са НАТО-ом. И док Комшић поручује да неће подржати избор предсједавајућег Савјета министара не буде ли План усвојен, Додик одговара да то није дио Споразума о принципима за формирње власти и да слања Годишњег националног плана у Брисел неће бити.

Комшићев приједлог дневног реда редовне сједнице Предсједништва БиХ у кабинет српског члана Предсједништва стигао је тек јутрос, а као посљедња тачка наведен је Годишњи национални програм. Да ли ће на сједници бити и расправљано о том документу, још није познато. То ће тек бити тема консултација уочи сједнице. Из Додиковог кабинета упозоравају да нису створени ни технички услови да буде расправљано о тој тачки.

- Колеге из друга два кабинета морају да знају да ако нису испуњени услови, не може да буде на дневном реду, јер да би било, мора да се зна ко је предложио, који су материјали и да ли су их комисије доставиле - наводи Драгољуб Рељић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ за уставно-правна питања.

Бошњачки члан Предсједништва, Шефик Џаферовић, поручује да до уторка очекује постизање компромиса и изгласавање дневног реда, на којем ће бити и Годишњи национални план о сарадњи са НАТО-ом, макар и у модификованом облику.

Његов страначки шеф, Бакир Изетбеговић, открио је да се у све умијешала и међунардна заједница, чији медијатори, каже, тренутно раде на приближавању ставова.

Трећи члан Предсједништва, Жељко Комшић, поручио је да Додик може предложити и евентуалне измјене Плана, о којима би се онда чланови Предсједништва изјаснили, али да, ако га потпуно одбије, неће подржати изгласавање предсједавајућег Савјета министара.

На одговор неће морати чекати до уторка - Додик је још јуче поручио да је слање ГНП у Брисел, у било којем облику, за Српску неприхватљиво.

- Ако друга два члана прихвате Годишњи национални план и прегласају српског члана Предсједништва, ја ћу потегнути витални ентитетски интересе. Ја бих волио да они то ураде, да дођем у Народну скупштину Републике Српске, која ће то трајно одбити - јасан је Додик.

Годишњи национални план, у изворном или модификованом облику, не спомиње се у спораузму који су потписали лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, каже Додик. Истиче да је спреман да проведе споразум који је потписан, али не и оно што неко тумачи да је потписано.

У СНСД-у Комшићево инсистирање на уврштавању Годишњег националног плана на сједницу Предсједништва, виде као покушај рушења страначког договора.

- Ако се пажљиво чита текст Споразума и преамбула, врло је видљиво да се од интеграционих процеса спомиње једино ЕУ - истиче Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика у ПД ПС БиХ.

Из СДА је саопштено да као једино рјешење виде прихваћање модификованог годишњег плана. Супротан сценарио имао би, кажу, негативне посљедице за формирање Савјета министара и одвео би БиХ у дубоку кризу. Српска има спреман одговор за сваки сценарио, одговара Додик. Представнике СДА и све остале позвао је да још једном пажљиво прочитају тачку три потписаног споразума и увјере се да формулација о Годишњем националном плану у изворном, или модификованом облику, тамо не постоји. А да ли ће се тај план наћи на сједници Предсједништва, биће познато у уторак ујутро, након консултација уочи сједнице.