latinica  ћирилица
07/09/2019 |  10:14 | Аутор: СРНА

Дрецун: Став Вашингтона да без Београда нема рјешења

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да учестале посјете америчких званичника свједоче о томе да је у Вашингтону превагнуо став да без Србије нема одрживог рјешења за Косово и Метохију.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

- Све што су раније радили, почев од признања једнострано проглашене незвисности Косова, показало се да је без ефекта -рекао је Дрецун за РТС, коментаришући посјету америчких сенатора Београду и Приштини.

Уколико се жели рјешење, каже Дрецун, морају да се уваже интереси Београда и Србије.

- Код републканаца и демократа долази до става да морају обје стране нешто да изгубе и да се дође до компромиса. Не треба мислити да Косово за њих неће бити више држава, али се уважава став Београда - додаје Дрецун.

Он истиче да не види озбиљније намјере Албанаца да побољшају положај Срба на Косову и Метохији.

- Положај Срба зависи од Албанаца који су већина. Мора да постоји политичка воља да им се побољша положај, јер Срби су грађани `н-тог` реда. Албанци угрожавају безбједност Срба, њихов економски, здравствени и образовни положај - каже Дрецун.

Он је оцијенио да будућности Срба умногоме зависи од наставка дијалога који би требало да им омогући сигурност на Космету, те да треба сачекати резултат избора и ко ће формирати власт у покрајини.

Дрецун је упозорио на могућност да есктремни албански политичар као Аљбин Курти постане премијер самопроглашеног Косова, што би значило да са таквом политиком нема опстанка Срба.

- Он је екстремиста, који отворено заговара велику Албанију и са таквом политиком нема опстанка за српски народ - навео је Дрецун.

Он је рекао да је достижан резултат за Српску листу да освоји свих десет загарантованих мјеста у парламенту самопроглашеног Косова, али упозорава да постоје српске странке које не желе да сарађују са Београдом.

- Албанци ће сигурно покушати да манипулишу резултатима - додао је Децун.