latinica  ћирилица
09/09/2019 |  20:36 ⇒ 10/09/2019 | 08:27 | Аутор: РТРС

Академија "Егзодус и трајање"-обиљежавање егзодуса становништва Возуће

Пригодном Академијом, у Добоју је почело обиљежавање егзодуса становништва Возуће из општине Завидовићи, једног од највећих страдања Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату. Академији су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Сутра ће бити одржан марш "Стазама егзодуса".

Са озренско-возућког подручја, са својих огњишта 10.септембра 1995. године протјерано је 1.920 породица, односно 7.680 људи. Погинуло је 459 бораца ВРС, док их је 412 нестало. Још се трага за 129 људи.

- Страхоте које су сав тај народ помакле с тог простора дали су им неку нову снагу. Данас у неким другим локалним заједницама, највише у Добоју, дају свој допринос, јер су интегрисани заједно са свим другим становницима - истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је да Срби и даље траже да се процесуирају они који су починили натеже ратне злочине.

- Самим тим и Расим Делић који  је неправоснажно пресуђен на три године. И сви они који су одговорни по командној дужности, а нису спријечили злочине на простору Возуће - рекао је он.

Одговорност се приписује Сакибу Махмуљину, који је командовао јединицом муџахедина, али и члану актуелног Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу, који, као командант полиције није спријечио звјерства муџахедина над Србима. Српске жртве не смију бити заборављене, али ни злочинци, који треба да одговарају, поручено је на академији.

 - Све што је стварано генерацијама одједном је нестало и као да нико није за то одговоран. Тако се понашају Суд и Тужилаштво БиХ који су очигледно занемарили чињеницу страдања Возућана. Зато је важно да будемо овдје вечерас - поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић изјавио је да је овај град примипо највише људи из Возуће.

- Наравно, расути су по цијелој Републике Српске и сама посјета предсједнице и члана Предсједништва говори да ми нећемо одустати, јер ћемо истрајавати у тражењу истине - додао је Јеринић.

Поводом годишњице страдања Возућана, већ 12 година организује се марш "Стазама егзодуса". Пјешачи се од насеља Тумаре на Озрену, до мјеста Стог на подручју Возуће.

Повезане вијести:

Срби увијек показивали снагу упркос страдањима (ФОТО)

Возућа симбол страдања, али и непобједивости