latinica  ћирилица
19/09/2019 |  16:31 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Подстицај наталитету - бескаматни кредити младим паровима

Мјере о пронаталитетној политици о којима се причало протеклих неколико мјесеци од нове године требало би да буду спроведене у дјело. Предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва Милорад Додик најавио је да ће младим брачним паровима бити обезбијеђени бескаматни кредити уз могућност отписивања. Мјерама је предвиђен се у наредних пет година за сву дјецу обезбиједи и бесплатан боравак у предшколским установама.

Од нове године млади брачни парови моћи ће да добију бескаматни кредит од 30.000 марака, уз могућност отписа дијела или цијелог износа након што постану родитељи. Предсједник СНСД-а Милорад Додик увјерава да је Српска спремна да од почетка наредне године крене са овим видом стимулације.

- Када добију прво дијете отписује им се трећина кредита, за друго дијете двије трећине, а за треће се отписује кредит у цијелости. Сматрамо да то може да буде стимулативно са становишта рјешавања одређених проблема младих брачних парова - изјавио је Додик.

 У читааву причу требало би да се укључе и локалне заједнице. Према Додиковом предлогу,Република Српска би за кредитирање младих брачних парова издвајала двадесет,а општине десет хиљада марака. Да се у младе људе треба и мора улагати, сматрају и градске власти Требиња и Источног Сарајева, који ће подржати иницијативу.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња сматра да је то пројекат од великог значаја.

- Самим тим, млади би у наредном периоду остали на овим просторима и смањили би трошкове за стамбено питање - каже Ћурић.

- Могу са задовољством рећи да град Источно Сарајево има мање проблема од других када је у питању популациона политика захваљујући томе што смо центар регије и што смо најпожељније мјесто за живот на простору од Бијељине до Требиња. Ово је мјесто гдје многи имају амбицију да се задрже - нагласио је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Већина мјера пронаталитетне политике већ постоји, и институције Српске ће радити на њиховом побољшању, поручила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Оно што треба да буде популарно је управо овај бескаматни зајам од 30 хиљада који може бити стимуланс свакој породици која добије принову јер је то значајна финансијска помоћ - рекла је предсједница Цвијановић.

То би требало да буде само једна у низу мјера за опоравак наталитета у Српској. Предвиђено је и да сва дјеца у предшколским установама у наредних пет година имају обезбијеђен бесплатан боравак. Све то требало би да буде вјетар у леђа за повећање наталитета, али у Удружењу породица "4+" сматрају да је ове мјере држава требало давно да донесе.

- У Бањалуци је цијена вртића 165 КМ. То је огромна цифра и за породицу са једним дјететом, а камоли за породице са двоје и више дјеце. Зато је подршка и помоћ у вијек добродошла - рекао је Јован Радовановић, предсједник Удружења породица "Четири плус" из Бањалуке.

У причу укључиће се и општина Прњавор. Поручују да они већ субвенционишу боравак дјеце у вртићима.

Предсједница Српске најавила је да ће институције настојати да повећају и накнаду за незапослене породиље, која тренутно износи 405 марака.