latinica  ћирилица
03/10/2019 |  21:25 | Аутор: СРНА

ЕУ: Вријеме је за преговоре са Тираном и Скопљем

Лидери ЕУ објавили су да је вријеме за почетак приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом.
Преговори Сјеверне Македоније и ЕУ (Фото: euobserver.com) -
Преговори Сјеверне Македоније и ЕУ (Фото: euobserver.com)

Заједничко саопштење објавили су одлазећи предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и његова насљедница на тој функцији Урсула фон дер Лејен, те предсједник Европског савјета Доналд Туск и предсједник Европског парламента Антонио Тајани.

Аналитичари наводе да заједничко саопштење представља најснажнију подршку за кандидатуру за чланство за ове двије западнобалканске државе, али и да све чланице ЕУ неће бити сагласне.

Француска и Холандија су против проширења, све док се не ријеше проблеми са корупцијом или владавином закона у постојећим чланицама, попут Румуније.

Лидери ЕУ подсјећају, да су се чланице прије више од годину дана сагласиле у принципу да треба почети преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијм, те да је обећано да ће овог мјесеца бити донијета званична одлука.

Уколико ЕУ донесе одлуку да почне приступне преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом биће то проба за способност Уније да испуни своја обећања и да гледа у будућност, наводи се у саоптшењу.

Напомиње се да су Сјеверна Македонија и Албанија "урадиле шта се од њих тражило".

Сјеверна Македонија је промјенила име како би био рјешен спор са Грчком.

Лидери ЕУ су упозорили да уколико и почну приступни преговори да нема гаранције да ће бити успјешни, те да ће бити неопходно спровести додатне реформе јер се "чланство не дешава преко ноћи".