latinica  ћирилица
16/10/2019 |  19:16 ⇒ 17/10/2019 | 08:57 | Аутор: РТРС

Изетбеговићево негирање уставне структуре увод у пропаст БиХ

Изјава Бакира Изетбеговића да ће у Савјету министара бити мјеста само за странке које ентитете подреде институицијама БиХ, додатно је отежала преговоре о формирању нове власти. Ову изјаву, представници СНСД-а сматрају уцјеном и смишљеном провокацијом. Истовремено, предсједник СДС-а Мирко Шаровић најављује да је та странка почела активности за формирање Савјета министара, у којем ће, кажу, и даље бити њихови и кадрови ПДП-а.

На изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да ће одржавати "статус кво" јер не жели СНСД у Савјету министара док не схвате да, како каже, ентитети не могу командовати државом - оштро одговара предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Додик каже да је Изетбеговићево непрестано негирање уставне структуре и настојање да уништи Републику Српску увод у пропаст Босне и Херцеговине.

- Босна и Херцеговина није у статусу кво, она је у стагнацији и распадању. То распадање нико не може да спријечи. Бакирова визија Босне је таква да нема Републике Српске, јер каже неће нама ентитети, него неко други. Ко други? Алах ће уређивати, а не реалан политички договор - наводи Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Изетбеговићеву изјаву осудили су и посланици и делегати СНСД-а у ПС БиХ.

- Не може се тако разговарати о формирању власти јер је то једна врста уцјене. Подсјетићу да из Републике Српске нико не поставља услове, осим што инсистира да то буде у складу са изборном вољом бирача - рекао је Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ истакао је да није у складу са здравим политичким начелима да Изетбеговић диктира како ће се понашати ентитети. Како је рекао, много је боље да води рачуна о томе да БиХ уђе у компромис како би дошло до формирања Савјета министара.

А, да желе и у нови Савјет министара потврдили су СДС и ПДП. Након састанка у Бањалуци поручили су да више неће гледати са стране како СДА, ХДЗ и СНСД преговарају. Кажу да имају план како да деблокирају парламент БиХ и начин да за своју опцију придобију 22 посланика. Не крију да ће сарадњу понудити и ДНС-у.

- Савјет министара ће формирати онај ко успије, ко може и ко је способан да направи коалицију од 22 посланика. И то ако успије било који блок и било која странка то је легитимно - изјавио је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а рекао је да ова партија заговара мишљење да је легитимно право сваке политичке опције да тражи своје политичке партнере.

За Републику Српску је штетно инсистирање СДС-а да власт поново формирају изборни губитници.

ПДП и СДС су на изборима добили поруку да не треба да буду ни близу власти, каже портпарол СНСД-а Радован Ковачевић. Каже, да њихова изјава о легитимитету није трагична, била би смијешна.

- СНСД са својим коалиционим партнерима има девет посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, за разлику од СДС-а и ПДП-а који имају четири. Исто тако, у Дому народа Парламентарне скупштине СНСД има четири делегата, а СДС и ПДП заједно једног делегата - нагласио је Ковачевић.

Овдје није окончано међусобно оптуживање. ПДП саопштењем пита како је могуће да неко оспорава легитимитет странкама које су добиле више од 250.000 гласова.

СНСД им узвраћа упозорењем да ће начинити издају ако у већину, о којој говоре, уведу и Адила Османовића из Странке демократске акције познате по декларацији о укидању Републике Српске.

Уврсте ли њега у групу, која треба да штити ентитски интерес у парламенту БиХ, биће јасно да им је власт изнад свега, порука је СНСД-а.