latinica  ћирилица
30/10/2019 |  09:49 | Аутор: СРНА

Шојгу: Спровођење меморандума није лако

Спровођење меморандума Русије и Турске о стабилизовању ситуације на сјеверу Сирије усљед турске офанзиве није лако, али је једини начин да се очува сиријски суверенитет и да се постигне мир, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Сергеј Шојгу (Фото: Министарство одбране РФ) -
Сергеј Шојгу (Фото: Министарство одбране РФ)

Он је током састанка са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим у Бакуу нагласио спремност Русије да подијели своје искуство у борби против глобалног тероризма и у пружању хуманитарне помоћи угроженим подручјима, укључујући уклањање мина и медицинску помоћ.

- Меморандум, који су потписали предсједници Турске /Реџеп Тајип Ердоган/ и Русије /Владимир Путин/, не спроводи се без потешкоћа, али ми сматрамо да је то вјероватно једини начин да се осигура мир и одржи суверенитет Сирије - рекао је Шојгу.

Путин и Ердоган су се током разговора у Сочију сагласили да руска војна полиција и сиријске снаге обезбиједе повлачење Курда из подручја близу границе Сирије и Турске у року од 150 часова, подсјетио је "Спутњик".

Руске и турске снаге патролираће пограничним подручјем како би спријечиле било какве могуће сукобе.

Споразумом је стабилизована нелагодна ситуација у региону, након што је турска раније овог мјесеца започела офанзиву у Сирији.

Операција је била усмјерена против милитаната "Исламске државе", као и курдских бораца, које Анкара сматра повезаним са Радничком партијом Курдистана /ПКК/.