latinica  ћирилица
03/11/2019 |  10:11 | Аутор: СРНА

Бећковић: Српски народ на путу великим силама јер и сам мисли да је сила

Српски академик и пјесник Матија Бећковић рекао је да српски народ увијек стоји великим силама на путу, зато што живи у убјеђењу да је и сам велика сила.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- И нема силе која би нам то избила из главе. Велика сила с празним џеповима. Велика сила коју ниједан пас нема за шта да уједе. Уосталом, какав би то био народ који не би тако мислио - рекао је Бећковић за Вечерње новости.

Према његовим ријечима, послије Другог свјетског рата, све до данас, Београд је постао оно што је у средњем вијеку била гора Романија.

- У њега је бјежао и склањао живу главу свако жељан слободна даха. Пуна је Карабурма бјегунаца из наших касаба и тамних вилајета. У бијелом граду се црнила само /робна кућа/ Београђанка, а сада се покушава да се оцрне и Београђани - рекао је Бећковић.

На питање да ли очекује да ће дочекати улазак Србије у ЕУ и рјешење питања Косова, Бећковић је рекао да је најреалније да ће се то догодити тек у "његовом будућем животу".

Према његовим ријечима, када бисмо ослијепили, видјели бисмо више звијезда него што их има ЕУ.

На питање шта се догађа данас када човјек мисли својом главом, Бећковић је рекао да је "један који се то усудио", недавно добио Нобелову награду за књижевност /Петер Хандке/.

- То је неочекивана, најновија потврда науке да се не одустаје од себе и својих идеала. Сам Хандке је рекао да би то исто радио и да га нико није фермао и да нема силе која би га одвојила од његовог позвања и с Нобелом и без Нобела - додао је Бећковић.