latinica  ћирилица
11/11/2019 |  10:36 ⇒ 12/11/2019 | 03:31 | Аутор: РТРС

НСРС о неуставној трансформацији дејтонске структуре у БиХ

Народна скупштина усвојила је на посебној сједници Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске. Усвојено је 20 закључака које је предложила владајућа већина.

03.27 - Народна скупштина усвојила је 20 закључака које је предложила владајућа већина.

03.25 - У току је пауза након које ће се посланици изјаснити о апсолвираној тачки дневног реда.

03.23 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске основа за 20 закључака који би требало да буду смјерница дјеловања свих српских представника на свим нивоима власти.

- Ови закључци требало би да дефинишу правац политичког дјеловања, да јасно и гласно кажемо какав је наш поглед на заједницу БиХ - рекао је Жунић.

02.05 - Премијер Српске Радован Вишковић сматра да је бивши предсједник Српске Драган Чавић 2005. године донио исправну одлуку када је власт у Републици Српскј предао СНСД-у и да је та одлука била на добробит Српске, што ће историја и показати.

Реплицирајући посланицима опозиције, Вишковић је рекао да СДС нема право да говори да је једино он заслужан за стварање Републике Српске, већ да су се и други људи равноправно борили за Српску.

Он је навео да је био учесник протеклог рата и да има више ратног стажа од многих посланика у Народној скупштини.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак сматра да Информацији о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске нарушава дигнитет Народне скупштине Републике Српске и да Парламент није ни требало да расправља о њој.

- У Информацији је попљуван СДС, понављајући етикете о злочиначкој организацији и удруженом злочиначком подухвату, док се истовремено тражи јединство народних посланика о овом документу - рекао је Гламочак.

Посланик СДС-а Давор Шешић сматра да је Информација неприхватљив документ и да нема ефекта за јединство у Народној скупштини.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић оцијенио је да је Информација неприхватљива јер има критичан и увредљив став према опозицији.

- Како је могуће да информација не садржи чињеницу да у посљедњих пет година ниједна надлежност није пренесена са Републике Српске на ниво БиХ - рекао је Крунић.

00.37 - Сједница је настављена.

00.25 - Посланицу су се на кратко вратили у скупштинску салу, али је Клуб посланика ПДП-а затражио паузу од сат времена. Предједник Парламента дао је паузу од 15 минута.

23.57 - Пауза од 30 минута на захтјев Клуба посланика СДС-а. Предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да је владајућа већина за наставак сједнице, позвавши на конструктивну расправу која би, како је рекао, била окончана до 02.00 часова. Посланици опозиције тражили су окончање данашњег засједања и наставак сједнице сутра.

23.52 - Сједница је настављена након паузе.

23.36 - Након консултација предсједника Парламента Недељка Чубриловића са шефовима посланичких клубова одлучено је да ће сједница бити настављена. Након тога, затражена је десетоминутна пауза.

Чубриловић очекује да ће засједање бити окончано до 02.00 часова.

23.32 - У току је пауза након које ће бити познато да ли ће сједница бити настављена.

23.25 - Премијер Српске Радован Вишковић упитао је посланике опозиције зашто је требало да прође 25 година да се сада иде са иницијативом за промјену Пословника у Парламентарној скупштини БиХ.

Вишковић је питао и зашто је потребно мијењати Пословник ако ће број делегата из Републике Српске остати исти, односно пет. Он је поново апеловао да посланици опозиције одустану од те иницијативе јер је на штету Републике Српске.

Вишковић је навео и да располаже информацијом да у Савјету министара лежи на стотине милиона КМ од Џи-ес-ем /ГСМ/ лиценци, наводећи да расподјеле по том основу нема у посљедње четири године.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да се СДС и ПДП залажу за промјену Пословника ПС БиХ искључиво ради деблокаде рада тог дома.

- Залажемо се за промјену Пословника како би комисије могле радити. И даље ће бити заступљено пет делегата из Републике Српске који ће увијек штитити интересе Републике Српске и њених грађана - истакао је Црнадак.

Посланик Демоса Споменка Стевановић сматра да је у протеклом периоду дерогиран Дејтонски мировни споразум и извршена трансформација дејтонске структуре БиХ преношењем надлежности са ентитета на ниво БиХ које су чињене на неуставан начин.

22.30 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће снага Српске зависити од јачине њених институција које морају бити поштоване.

- Те институције ће моћи да опслужују оно што су потребе грађана. Много ствари је урађено на економском плану у веома тешким околностима - рекла је Цвијановићева.

Реагујући на тврдњу шефа Клуба посланика СДС-а Миладина Станића да су понуђени закључци лоши и неспроводиви, Цвијановићева је рекла да би СДС морао да буде против "бонских овлашћења" јер су њихови кадрови смјењивани одлукама високих представника.

22.10 - Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да народни посланици, у интересу Српске, треба да постигну консензус о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске.

Ивић каже да је из досадашње расправе о овом документу видљиво да нема српског јединства и да о том питању Српска има стварни проблем.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић позвао је политичке странке владајуће коалиције да наведу бар један закључак који је спроводив и када ће бити спроведен.

20.35 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је све што је у протеклих 25 година урађено у БиХ учињено на штету Републике Српске.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да код владајуће коалиције у Републици Српској нема жеље и воље за јединством како се то жели представити кроз ову информацију.

- Ова информација је неприхватљива јер је предложени документ нетачан, увредљив, оптужујући и нападачки према опозицији - сматра Црнадак.

Он је рекао да се у претходне четири године ниједна лоша ствар по Републику Српску није десила на нивоу БиХ, те да није пренесена ниједна надлежност Републике Српске.

18.40 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је у оквиру уставне структуре БиХ током насртаја и удара највише страдала Република Српска са својим овлаштењима, али исто тако са казнама којима су из тог периода највише били подвргнути људи из СДС-а.

18.30 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик констатовао је да би народни посланици морали да причају аргументовано и да износе чињенице, а не слободне оцјене без иједног доказа.

Реплицирајући посланику ПДП-а Драшку Станивуковићу који је рекао да је Додик "шверцовао у рату", српски члан Предсједништва БиХ поручио је Станивуковићу да погледа изборне резултате и биће му јасно ко је Милорад Додик.

- Опозицију ћу увијек побјеђивати, нисам криминалац и немој да вријеђаш и дираш људско достојанство, јер си млад човјек. Никада у животу нисам шверцовао, нити сам кажњаван - рекао је Додик.

ШеФ Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да се ДНС повукао како би утврдио закључке, а да не прекида скупштински рад.

18.10 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је неопходно одговорити на стална кршења Дејтонског споразума, одбацити бонска овлаштења и навести да је то незаконито, те понудио опозицији да избаци све што јој не одговара у Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на Српску и напише шта мисли да је потребно.

ШеФ Клуба посланика СДС-а Миладин Станић поновио је да наведена информација мора бити одбачена и да заједнички тимови формулишу закључке које би Народна скупштина усвојила.

Потпредсједница НСРС Соња Караџић Јовичевић упитала је зашто сви посланици ДНС-а не присуствују посебној сједници, јер је та странка предлагач материјала.

18.00 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је потпуно нетачна тврдња посланика Небојше Вукановића да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик промијенио будућу трасу ауто-пута кроз Посавину на позив хрватског премијера Андреја Пленковића.

17.00 - Настављена сједница НСРС.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да је неприхватљива понуда лидера СНСД-а Милорада Додика да опозиција у Информацију угради све што мисли да недостаје, јер није квалитетна и зато мора бити повучена.

- Тимови странака се могу договорити о закључцима, али ова информација није добра и мора бити повучена - рекао је Станић.

13.55 - У току је пауза до 17.00 часова.

13.50 - СНСД је учествовао у преносу надлежности и показао озбиљну наивност јер смо вјеровали представницима међународне заједнице да ће све законе које је наметнуо високи представник наш парламент моћи и да промијени, рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

13.45 - Предсједник СНСД-а Милорад Додик предложио је данас да саставни дио Информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске буду ставови лидера политичких партија Мирка Шаровића /СДС/, Бранислава Бореновића /ПДП/, Драгана Чавића /НДП/, Петра Ђокића /СП/ и Ненеда Стевандића /Уједињена Српска/.

- Треба да имамо заједничи став и дајте да заједно ђелујемо и на нивоу БиХ. Нудим вам да разговарамо о томе да уђемо заједно у Савјет министара, па ћете виђети да имамо снагу. Народна скупштина Српске одлучује о судбини српског народа, а не високи представник! Предлажем да одбацимо бонска овлашћења - рекао је Додик

13.40 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да Република Српска нема право да одустане од своје аутономије, државности и самосталности које су потврђене Дејтонским мировним споразумом. 

13.35 - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је очекивање да ће на посебној сједници Народне скупштине бити донесени конструктивни закључци којима ће бити побољшани односи у БиХ.

- У име СП позивам да заједнички креирамо закључке, покренемо нови процес и створимо боље односе у БиХ - рекао је Ђокић, обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске током разматрања информације о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске.

12.40 - Предсједник СДС-а Мирко Шаровић сматра да је Информација о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске полазна "платформа за обрачун са опозицијом".

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је у обраћању у парламенту Републике Српске да је ова инфромација "острашћен, ружан, прљав и усмјерен против политичких неистомишљеника".

12.35 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је програмска декларација СДА суштински програм бошњачке политичке елите јер о циљевима унитаризације постоји јасна или прећутна сагласност свих бошњачких партија.

12.25 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да БиХ ни двије и по деценије од потписивања Дејтонског споразума није успјела да постане ни правна, ни одржива, ни функционална.

- Не смијемо да пристанемо на подвалу оних који упорно понављају да је Дејтонски споразум само зауставио рат. Да је то био споразум о престанку рата он би имао само два члана - рекао је Додик.

12.10 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини да све што је урађено на наводном унапређењу функционисања БиХ заправо је удаљавало од функционалности, а Републику Српску развлашћивало и угрожавало.

- Ова сједница Народне скупштине није сазвана да би се мјерио било чији патриотизам. Овдје у огромном броју сједе људи који воле Републику Српску, без обзира што неки од вас доводе у питање и сврху одржавања ове сједнице - рекао је Додик.

Он је истакао да је ова сједница практично наставак засједања на коме је 18. октобра 2017. године донесена Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности.

11.30 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Бањалуци да је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске у функцији одбране Српске, њених права, надлежност и обавеза потврђених Дејтонским мировним спразумом, а највише његовим анексом четири.

- ОХР и земље које су га подржавале наметали су рјешења која су називали компромисом. Сада знамо да је то лажан компромис на штету Срба и зато је вријеме да се подвуче црта да видимо гдје смо били 1995, а гдје сада скоро 25 година послије - рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

11.15 - Институције Републике Српске, предвођене Народном скупштином имају обавезу да, користећи аутономију, заштитне механизме и надлежности признате Дејтонским споразумом инсистирају, на унутрашњем и међународном плану на његовом досљедном спровођењу, нарочито Анекса четири, односно Устава БиХ, рекао је данас шеф Клуба посланика СНСД-а у парламенту Српске Игор Жунић.

 - Узевши у обзир уставни положај и њену улогу у формулисању унутрашње политике Републике Српске, али и спољне политике БиХ, неопходно је да Народна скупштина Српске у кључним тренуцима покаже сву снагу и достигне пуно национално јединство о питањима од виталног интереса за Републику Српску - рекао је Жунић.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске сачинила је владајућа већина.

Документ садржи 50 страна о природи дејтонске структуре БиХ, неуставним интервенцијама на Устав БиХ које умањују уставну важност ентитета и обавезама институција Републике Српске да стану у заштиту владавине права и Дејтонског споразума.

У Информацији је наведено да институције Републике Српске предвођене Народном скупштином имају обавезу да, користећи аутономију, заштитне механизме и надлежности које су јој признате Дејтонским споразумом, на унутрашњем и међународном плану инсистирају на досљедном спровођењу овог споразума, нарочито Анекса четири - Устава БиХ.

- Узевши у обзир уставни положај Народне скупштине Републике Српске и њену улогу у формулисању не само унутрашње политике Републике Српске, већ и спољне политике БиХ, неопходно је да у кључним тренуцима покаже сву своју снагу и достигне пуно национално јединство о питањима која спадају у витални интерес Републике Српске - истиче се у Информацији.

Сједници присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и министри, лидери политичких странака и представници Српске у институцијама БиХ.

Извор: РТРС/СРНА