latinica  ћирилица
11/11/2019 |  19:38 ⇒ 12/11/2019 | 03:02 | Аутор: РТРС

Одлуке ОХР-а подложне преиспитивању

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске сазвана је с циљем одбране Српске, њених права, надлежности и обавеза потврђених Дејтонским мировним спразумом, поручио је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик у уводном обраћању посланицима.

Додик је истакао да је дошло вријеме, да се након 24 године наметања рјешења од стране ОХР-а, која су углавном била на штету Републике Српске, подвуче црта и све анализира. Све одлуке које су наметнуте, а нису у складу са Уставом БиХ, подложне су преиспитивању, поручио је Додик.

- Зато је важно да будемо свјесни свега што је урађено и данас донесемо закључке и мјере које ће рећи да ова НСРС одбацује бонска овлашћења и посљедице тих бонских овлашћења, да не прихватамо кршење Устава и тражимо разговор са ФБиХ о свему што је спорно у БиХ. А, спорно је све – и војска и индиректни порези и обавјештајна служба, а посебно Суд и Тужилаштво - рекао је Додик.

Испоставило се, каже Додик, да све те реформе и наметнуте одлуке нису биле ништа друго до испуњавање жеља Бошњака, које нису успјели да остваре у рату, односно њихове тежње за централизованом државом. Република Српска, каже, није ништа добила, а много је изгубила. За грешке приликом изгласавања појединих одлука о преносу надлежности, најчешће под великим притиском, одговорне су све политичке опције које су у претходних 24 године биле у систему власти, сматра Додик, али истиче да је сада дошло вријеме да се о томе расправља.

- То није само једна сједница, нити је то само овај дан. То је процес који у наредном времену треба да резултира враћањем на поставке дејтонске структуре БиХ, а самим тим и правима и надлежностима Српске и ФбиХ као државотворних ентитета. Како би се рекло – треба извршити ресетовање и вратити фабричка дејтонска подешавања - истакао је Додик.

Додик је посланицима поручио да је за то потребно јединство свих политичких странака и представника из Српске. Сједница, каже, није сазвана да би се мјерио нечији патриотизам, нити пребројавали они који воле Републику Српску, него у функцији одбране Српске, која нема право да се одриче своје аутономије, државности и самосталности.

На јединство је позвала и предсједница Републике, Жељка Цвијановић.

- Ја знам да грађани такво јединство очекују и желе. И они који гласају за једне и они који гласају за друге. И ту ћу стати. Дакле, подржавам и нудим јединство, а на сваком је да га изабере - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Српске истакла је да је највећи страх странаца да ће политичке партије из Републике Српске постићи политичко јединство, јер је БиХ тренутно њихов политички и правни експеримент и земља у којој се оно што пише у Уставу разликује од онога што се дешава у пракси, што као резултат има нефункционалну земљу.

- Да ли је нормално да се живи у таквој земљи и да ли је нормално да такву политички-правно несређену земљу оставите генерацијама које долазе, само зато што неко нема храбрости да каже у чему је проблем? Ја мислим да ми требамо имати храбрости да кажемо шта је проблем. Овдје је вршено правно насиље над Српском - нагласила је предсједница.

И Додик и Цвијановићева поручили су да је антидејтонска БиХ на неповратном путу распада и да Српска мора, из фазе опирања притисцима, прећи на активно дјеловање у остваривању своје уставне позиције. Управо због тога, овакве сједнице би требало да буду одржаване једном годишње, сматра Додик и наглашава да је ова сједница само наставак оне на којој су донесене резолуције о војној неутралности и заштити уставног поретка.

Повезане вијести:

Посебна сједница у функцији одбране Српске

Додик: БиХ није правна, функционална, нити одржива

Додик: Програмска декларација СДА - програм бошњачке политике

Српска угрожавана и развлашћивана

НСРС о неуставној трансформацији дејтонске структуре у БиХ