latinica  ћирилица
19/11/2019 |  18:48 ⇒ 20/11/2019 | 07:46 | Аутор: РТРС

Тегелтија именован за предсједавајућег Савјета министара; Усвојен Програм реформи БиХ

Предсједништво БиХ на хитној је сједници именовало Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара. Умјесто АНП-а, који је био услов СДА за формирање власти на нивоу БиХ, усвојен је такозвани Програм реформи БиХ, који ће као компромисно рјешење бити послат у сједиште НАТО-а у Брисел.

Овај документ, како је рекао српски члан Предсједништва Милорад Додик, ни на који начин не значи приближавање НАТО-у.

Документ под називом Програм реформи БиХ, у сједиште НАТО-а биће послат дан након потврде именовања Тегелтије и министара у Савјету министара у Парлементу БиХ. Осим формирања новог сазива Савјета министара, ријешиће и питање слања акционог годишњег плана за НАТО. Послије дугих преговора нађен је компромис, каже српски члан Предсједништва, а који ни на који начин не прејудицира чланство у НАТО, што дословно пише на првој страни, и што је био Додиков услов.

- Никакав документ који прејудицира чланство у НАТО није усвојен. Чак се отворено у документу каже да он не прејудицира чланстово и да је за сваку врста кретања ка чланоству потребна одлука Предсједнитшва - јасан је Милорад Додик.

У реформском програму налази се неколико добрих ствари за Републику Српску, каже Додик. Између осталог, смањење броја припадника, а тиме и трошкова Оружаних снага. Документ нас у суштини доводи у позицију коју има Србија, каже Додик. На прозивке опозције да је ово издаја И да БиХ иде у НАТО, Додик каже, нека прво прочитају шта пише, или нека сачекају да се и сам НАТО огласи о овом документу.

- Разумијем сада ове из СДС-а и ПДП-а да су бијесни. Овим се руши њихова привилегија - наставио је Додик.

Што се тиче даљег напретка БиХ, након договора о формирању Савјета министара, Додик ипак каже да се ту ништа драматично није десило, и да је и даље много неријешниих питања и проблема, али и да након овога нико неће добити политичке поене.

- Нећу да се бавим тим ко је изгубио, ко је добио. Напросто је морао бити компромис - додао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је о постигнутом договору упознао и предсједника Србије на састанку у Београду. Вучић је честитиао на постигнутом компромису са партнерима у БиХ.