latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:50 | Аутор: СРНА

Вучић: Надам се добром састанку са Путином

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је по доласку у Сочи да ће са предсједником Русије Владимиром Путином разговарати о Косову и Метохији, ситуацији на западном Балкану, као и о томе какви су погледи на политичку ситуацију у Европи, Евроазији и цијелом свијету.
Вучић и Путин (архив) (фото: © Sputnik/ Алексей Никольский) -
Вучић и Путин (архив) (фото: © Sputnik/ Алексей Никольский)

Он је истакао да се нада добром састанку са Путином јер је за Србију од кључног значаја разговор о билатералној сарадњи и унапређењу трговинске размјене.

- Оно што је за нас од кључног значаја је то да наставимо разговоре о билатералној сарадњи послије потписивања трговинског споразума са Евроазијском унијом, да видимо како да побољшамо нашу трговинску размјену - рекао је предсједник Србије за РТС.

Он је навео да је робна размјена прошле године била 3,6 милијарди долара, а да ће за 10 мјесеци ове године прећи тај ниво, прије свега, због тога што Србија увози енергенте, усљед економског и индустријског раста.

Вучић је истакао да ће битан дио разговора бити посвећен сарадњи у области унапређења жељезничке мреже у Србији, као и да ће се радити пројекат Ваљево-Врбница, након чега ће се ући у изградњу тог веома тешког дијела пруге.

- То је важан дио пруге, морамо да заустављамо возове јер је у ужасном стању, правићемо ту најмодерније тунеле, веома модерну пругу и за то ће бити потребно око 450 милиона евра, као што ће за пругу од Ниша до Прешева бити потребно више од милијарду евра - навео је Вучић.

Према његовим ријечима, руске железнице ће заједно са Кинезима завршити брзу пругу Нови Сад–Београд до октобра или новембра 2021. године, за мање од двије године, а договара се и диспечерски центар, чија вриједност премашује 100 милиона евра.

Говорећи о гасу, он је навео да тај енергент за Србију постаје кључно питање и да је до сада стизао преко Украјине и Мађарске.

- Не знамо шта ће се десити у тим односима између Русије и Украјине, и нама цијела земља може да буде угрожена уколико та питања не ријешимо са нашим руским партнерима - рекао је Вучић и додао да без гаса не би радила индустрија.

Он је навео да је Србија препунила складиште гаса у Банатском двору гдје може да буде 450 милиона метара кубних, те додатно направила простор за још 100 милиона метара кубних.

Говорећи о новим борбеним хеликоптерима "Ми-35", Вучић је захвалио Русији која их је прије рока испоручила Србији, истакавши да се ове летјелице сврставају међу најбоље на свијету и да ће ускоро бити представљене јавности.

- Србија је све снажнија и то радимо из превентивних разлога, да би смо одвратили свакога ко помисли да учини нешто против наше земље - рекао је предсједник Вучић и додао да Србија данас има флоту са најмодернијим хеликоптерима.

Коментаришући чињеницу да је посјета Русији услиједила након афере "руски шпијун", Вучић је рекао да је он то затворио у разговору са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан Харченком, додавши да ће Србија "увек штитити своју самосталност", али да вјерује у пријатељство с Русијом.