latinica  ћирилица
04/12/2019 |  10:16 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворена Међународна конференција "Форвард" (ФОТО)

У Банском двору у Бањалуци отворена је Међународна конференција "Форвард" посвећена дигиталној трансформацији.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је један од стратешких развојних циљева у Српској дигитална трансформација.

- У овоме видимо велику развојну шансу. Конференција је прилика да се разговара о одређеним рјешењима, односно куда се креће модерни свијет, шта значе модерна управа и економија и да видимо која је то област која даје могућност за развој и додатно запошљавање - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је 313 предузећа у Српској у сектору информационих технологија и да запошљавају 7.000 радника, те да је евидентно да је ова привредна грана у успону.

- Земље које желе да буду модерне и организоване морају имати модерне технологије на којима ће базирати и економски раст. Срећна сам што Република Српска настоји да ухвати корак са развијеним друштима - додала је Цвијановићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић нагласио је да Српска активно ради на дигиталној трансформацији.

- Испред нас је свијетла будућност уколико схватимо да се дигитална трансформација не може избјећи. Остаје само питање како да је прихватимо и примијенимо, а трудићемо се да конференција постане традиционалана - рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да ће на конференцији бити ријечи о различитим темама важним за дигиталну трансформацију локалних заједница, али и о битним питањима која су садржана и у економским реформама и експозеу премијера Српске Радована Вишковића.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да нема области живота и рада у којима нису присутне информационе технологије.

- Морамо да радимо на дигиталној трансформацији у свим сферама од администрације до привредних субјеката. У Стратегији развоја Бањалуке један од циљева јесте развој паметног града, односно дигиталних платформи и технологија, а већ радимо на неким појединачним пројектима - напоменуо је Радојичић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да ће бити одржано више панела, међу којима и о дигиталној трансформацији и њеном значају за секторски развој.

На овој конференцији говориће се о информационо-комуникационим технологијама које су међу главним покретачима развоја, али и дигиталној трансформацији и концепту "паметних градова".

Конференцију организује Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Иновациони центар Бањалука.

Конференцији је присуствовала и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Фото: РТРС