latinica  ћирилица
24/12/2019 |  11:42 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Инциденти у Парламенту Српске, критике скупштинском руководству

Посебну сједницу НСРС обиљежила су броја кршења Пословника и тежак инцидент.

Скупштинско руководство није успијевало да омогући несметан рад па се нашло на мети критика оба политичка блока.

Посланици опозиције су од првог минута сједнице кршили Пословник Народне скупштине. Рад су ометали стварањем буке тако што су звиждали, лупали о сто, шетали по сали, снимали се и фотографисали...

Врхунац је био кад је посланик ПДП-а Драшко Станивуковић принио заставице НАТО-а свечаној говориници, српском члану предсједништва БиХ, предсједнику Владе Републике Српске и министрима...

- Када сам ја ратовао са својим борцима, НАТО авиони су летјели изнад моје главе и гледао сам сваки час кад ће избацити бомбе. Не можеш те заставице уносити у Народну скупштину. Не разумијеш ти то, тад си био мали, али вријеме је да то схватиш - рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

- Ви добро знате да сам ја дуго у парламентарном животу али нисам ово доживио, иако сам био свједок и кад су излазили, звиждали, шта све нису радили - истакао је премијер Радован Вишковић.

Скупштинско руководство није успијевало да успостави ред предвиђен Пословником. Дискусија је потпуно изашла из оквира парламентарне етике.

Станивуковић је у оквиру, како га назива перформанса, насртао на предсједника Владе и министре....

Премијер Вишковић је предсједнику Скупштине Недељку Чубриловићу приговорио да, лошим вођењем сједнице, доприноси хаотичном стању.

- Знате ли колика је дрскост да неко пређе 20 метара и баци заставицу у лице предсједнику Владе!?Ако ви то допуштате, онда немамо о чему да причамо - категоричан је Вишковић.

Велике замјерке на Чубриловићево вођење сједнице имали су и министар полиције и српски члан Предсједништва БиХ.

- Вукановић очигледно може цијели дан да прави циркус од ове Скупштине, а ја не смијем да одговорим. Скупштинско руководство је дозволило да Станивуковић и Вукановић долазе до скупштинске говорнице, а то је све кршење Пословника - каже Лукач.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је синоћ токо расправе у НСРС да скупштинско руководство није казнило понашање опозиционих посланика током његовог говора о Програму реформи.

Најтежи инцидент десио се кад је посланик ПДП-а Станивуковић насрнуо на министра Лукача.

Лукач му је бацио папире у лице и потом га одгурнуо, након чега је привремено прекинута сједница.

Тек након тога посланици ПДП-а Драшко Станивуковић и Јелена Тривић, као и министар Лукач, добили су опомене.

Предсједник Скупштине Недељко Чубриловић се извинио грађанима јер скупштинско руководство није успјело да одржи ред у Скупштини.

Рекао је и да он и његови сарадници не могу завести ред међу људима који тај ред не желе.

Пословник и Кодекс налажу да посланици морају да поштују достојанство Скупштине, да не смију добацивази и ометати говорнике и да морају једни другима да се обраћају са уважавањем.