latinica  ћирилица
09/01/2020 |  18:08 ⇒ 18:57 | Аутор: БЕТА

Мишел: Послати јасан сигнал земљама западног Балкана везано уз проширење

Предсједник Савјета Европе Шарл Мишел изјавио је данас у Загребу да треба да буду дефинисане смјернице везане уз процес приступања ЕУ.

Он је оцијенио је да треба послати јасан сигнал земљама западног Балкана које желе да буду кандидати за приступање, јер је то прилика да се демонстрира утицај Уније.

- Морамо дефинисати заједничке смјернице везано уз процес приступања - рекао је Мишел послије сусрета с премијером Хрватске Андрејом Пленковићем, на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је додао да се то прије свега односи на Сјеверну Македонију и Албанију које нису отвориле преговоре због блокаде дијела чланица на челу с Француском.

Пленковић је изјавио да је за Хрватску, током шестомјесечног предсједавања ЕУ, посебно важан састанак на врху Европске уније и држава западног Балкана у мају ове године у Загребу.

- Нама је драго да је Шарл Мишел прихватио нашу иницијативу и да ће заједно са нама радити и на припреми и на закључцима који треба да одреде динамику будућих односа свих шест нама сусејдних држава према ЕУ - рекао је Пленковић.

Он је додао да Хрватска жели да пошаље поруку да је "ово дио Европе и свијета о којем има специфична знања и ту чињеницу жели да искористи".

- Хрватска је успјешна прича од 2000. до данас. Једини смо прешли на другу страну стола, нисмо отишли у регион, о чему је тада било говора, него смо оснажили свој међународни положај и суверенитет чланством у ЕУ, омогућили бољи економски развој, већу солидарност и већа улагања. Сличан пут желимо, уз испуњавање критерија, свим земљама југоисточне Европе - нагласио је Пленковић.

На питање о могућој деблокади одлуке о приступним преговорима ЕУ, прије свега са Сјеверном Македонијом, Пленковић је одговорио да је о томе разговарао с француским предсједником Емануелом Макроном.

- На томе радимо предано - додао је Пленковић.

Кључне теме сусрета биле су и покушај договора о новом вишегодишњем финансијском оквиру са земљама чланицама, као и завршетак правних процедура око изласка Уједињеног Краљевства из ЕУ.

- Хрватска је спремна да доврши тај посао до краја, обезбједи сагласност Европског парламента, проведе писане процедуре и на тај начин, уз претходне коначне одлуке у Лондону, закључи ову фазу односа. Спремни смо радити на преговарачком оквиру за будуће односе између Уједињеног Краљевства и Европске уније - рекао је Пленковић.

Делегација ЕУ коју предводи предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен борави данас и сутра у Хрватској поводом почетка шестомјесечног предсједавања те земље Савјетом ЕУ, а све се одвија под јаким мерама безбједности.

Иако је Хрватска преузела шестомјесечно предсједавање ЕУ 1. јануара, почетак предсједавања биће обиљежен вечерас свечаним концертом у Хрватском народном казалишту у Загребу.

Влада Хрватске је саопштила да ће уз европске повејренике и предсједницу Европске комисије, концерту прусуствовати и предсједник Савјета Европе Шарл Мишел, као и хрватски државни врх на челу с премијером Андрејом Пленковићем и одлазећом предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић.

Повезане вијести:

Пленковић: Западни Балкан нема другу алтернативу од уласка у ЕУ

Милановић одбио да дође на свечаност поводом хрватског предсједавања ЕУ