latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:33 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

БиХ формира експертско-правни тим о случају Трговска гора 

Потпуно је неприхватљива намјера Хрватске да на Трговској гори гради одлагалиште нуклеарног и радиоактивног отпада и све институције БиХ одлучне су у борби да се то онемогући – истакнуто је на радном састанку који је у Сарајеву организовао министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац.

Усвојен је и закључак да буде формиран правно-експертски тим који ће заступати интересе БиХ.

Примарни циљ је заштита грађана у сливу ријеке Уне, као и животне средине. Тражиће се и поштовање међународних конвенција, обавјештавати релевантне европске институције, а закључено је и да се на сједницама Савјета министара отвори расправа у вези са овим проблемом.

- Да предложимо конкретне мјере и закључке, а прије свега да донесемо одлуку о формирању правно-експертског тима који ће заступати интересе БиХ у овоме проблему с обзиром на чињеницу да још увијек нисмо обавијештени да је Република Хрватска одустала од овог приједлога - навео је Кошарац

Борићемо се свим правним средствима, порука је ресорне министарке Српске, која додаје да је у овом случају неопходно поштовати струку, укључујући експертски правни тим који ће се бавити овим питањем на међународном нивоу.

- У потпуности стојим иза свих ових људи који живе у сливу ријеке Уне. То је 13 општина које су директно или индиректно угрожени. Људи се углавном баве пољопривредом, пчеларством, узгојем здраве хране - сматра Голићева.

Министарка екологије и туризма ФБиХ Едита Ђапо сматра да ово питање јесте отворено питање између БиХ и Хрватске.

- Али, ја се надам да ћемо дипломатским путем ријешити овај проблем на начин да Хрватска одустане од ове локације и да се опредијели за неку другу - додала је Ђапо.

Интересантно је и зашто је Трговска гора избор, јер не задовољава техничке услове и имала је најмање бодова од још три локације које су биле у оптицају, каже начелница Новог Града, у којем су грађани и те како забринути.

- Још једном напомињем чињеницу - 800 до 900 метара од бунара којима се напаја више од 60% становништва Новог Града, мање од 2.000 метара до двије средње школе или рецимо мање од 3.000 метара од центра Новог Града, зграде општине, то је за нас заиста неприхватљиво - сматра Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град

Посланик парламентарне групе Зелени клуб Саша Магазиновић каже да су са правне стране сви аргументи на страни БиХ.

- Међутим, није довољно док се све не стави на папир, док се не конкретизује кроз активности у БиХ и на међународном плану - навео је Магазиновић.

А осим договорених заједничких, биће настављене и координисане индивидуалне активности – све с циљем да Хрватска одустане од градње одлагалишта на Трговској гори.