latinica  ћирилица
20/02/2020 |  20:37 ⇒ 22:28 | Аутор: Агенције

Вјерни народ и вечерас брани светиње (ФОТО/ВИДЕО)

Широм Црне Горе и вечерас се одржавају молебани и литије за одбрану светиња.
Црна Гора (фото:Sputnik/Nebojša Popović) -
Црна Гора (фото:Sputnik/Nebojša Popović)

Због усвајања Закона о слободи вјероисповијести и угрожености светиња, у Црној Гори се сваког четвртака и недјеље одржавају молебани и литије.

Послије молебана у храму Христовог васкрсења у Подгорици, коју је служио епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије почела је још једна велика молитвена шетња за одбрану светиња.

У литији у Подгортици учествује и 11 вјерника из Велике Плане који су до Подгорице пјешачили 12 дана.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са епископом милешевским Атанасијем и свештенством служи молебан Пресветој Богородици у Цркви Свете Петке у Пљевљима, а након тога ће предводити литију градским улицама.

Више од 100 грађана кренуло је у литију дугачку 28 километара од цркве Светог Ђорђа из Манастира Добриловине код Мојковца, одакле су се упутили према храму Христовог Рождества у том граду, удаљеном 28 километара.

Литију предводе монахиња Макрина и парох мојковачки Данило Дамјановић.

Температура у Мојковцу данас је испод нуле, али учесници литије истичу да нема зиме кад се бране светиње.

Литију је у селу Калудра срео и поздравио митрополит Амфилохије, који је учесницима рекао да зло домаће данас, нажалост, пријети народу и Црној Гори.

Послије молебана који је служен у Цркви светих Апостола Петра и Павла улицама Бијелог Поља прошла је литија грађана, до Цркве светог Николаја у насељу Никољац.

Обраћајући се грађанима у порти цркве протојереј ставрофор Синиша Јанковић рекао је да је тешко изабрати ријечи којима би се описали величанствени догађаји у Црној Гори.

- Ово су библијски догађаји. Ово су догађаји који су највеличанственији у историји Црне Горе, а све због оних који су у мраку изгласали безакон закон, којим покушавају да униште Цркву Божју, да униште правду и истину и да сахране Бога као што су сахрањивали њихови преци на /мјесту код Никшића/Видровану. На исти начин данас су се пресвукли у нека друга руха, сакрили се иза силе и иза њихових закона. Па онда ново зло сјеме сију међу браћом - рекао је свештеник Јанковић.

Молитвени ход у Беранама кренуо је из центра града, од Храма Светог Симеона Мироточивог, ка Ђурђевим Ступовима, катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, гдје је служен молебан за одбрану светиња.

Испред манастира је бесједио отац Михаило Чиквин из Пољске православне цркве, а благослов је донио и архимандрит Теоктист, игуман Манастира Сопоћани.

Организатори су број редара у бијелом одорама појачали због информације на друштвеним мрежама о појави навијачки настројених група спремних на изазивање нереда, што се показало као нетачно.

Са молебана из порте Манастира свештеник Евстатије поручио је да је Закон о слободи вјероисповијести дискриминаторски и да није одржив, јављају црногорски медији.

Гости из Пољске православне цркве пренијели су окупљеним грађанима и вјерницима поздраве из западне Европе, пружајући подршку Српској православној цркви.

Након молебана грађани су се мирно разишли.

Полиција је обезбјеђивала сва саобраћајна чворишта на траси којом се кретала литија у Беранама.