latinica  ћирилица
21/04/2020 |  10:55 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

У камп Липа пребачено 100 миграната; Срби огорчени (ФОТО)

Под полицијском пратњом Унско-санског кантона данас су у камп Липа код Бихаћа пребачено 100 миграната. Срби из овог краја поручују да је то недопустиво. Кажу-изградња мигрантског центра у српском селу Липа, порука је да нисмо добродошли у Федерацији БиХ.

Како је и најављено, прво се кренуло с преузимањем и транспортом миграната који бораве у напуштеним објектима и на улицама града на Уни.

Поред полиције УСК-а, ту је и специјална полиција и приватно обезбјеђење.

Фото: nezavisne novine

Сви који улазе у камп пролазе кроз дезинфикациони тунел, те добијају маске и рукавице.

Тренутни капацитет новоотвореног прихватног кампа на локалитету Липа омогућава смјештај око 1.000 људи, док би акција измјештања могла потрајати неколико дана због љекарских прегледа.

- "Камп Липа садржи сву потребну инфрастуктуру како би се корисницима пружиле основне хуманитарне потребе у виду смјештаја, хране, хигијене, санитарија и медицинске његе - истичу из Владе УСК.

Камп Липа, Фото: РТРС

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио je да је смјештање миграната у српском селу Липа код Бихаћа наставак континуираног обесправљивања Срба у ФБиХ као конститутивног народа, што је недопустиво.
 
- Без сагласности српског народа изграђен је камп у селу Липа, односно на њиховој вјековној земљи. То је доказ да су им у ФБиХ погажена сва права - рекао је Петковић.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије оцијенио је, поводом изградње мигрантског центра у селу Липа код Бихаћа, да је индикативно да се није могла наћи ниједна друга локација, а да не ремети оно преостало зрно поштовања према бихаћким Србима који су, како каже, безмјерно страдали.

Камп Липа, Фото: РТРС

Начелница општине Дрвар Душица Рунић сматра да је изградња мигрантског центра у српском селу Липа код Бихаћа нови ударац српском народу у Федерацији БиХ и порука да иду од своје куће, али и да доносиоци те одлуке не мисле добро ни Бошњацима нити Србима који живе на тим просторима.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ упутио је данас апел српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додик за помоћ у заустављању великобошњачке политике и изградње мигрантског центра на простору српског села Липа, код Бихаћа.

Делегат српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ Драгана Дамјановић изјавила је да српски повратници у ФБиХ ни након двије и по деценије нису успјели остварити права достојна човјека у 21. вијеку, али су зато власти у том ентитету у рекордном року успјеле изградити мигрантски центар, што указује да је ријеч о планском етничком чишћењу Срба и исламизацији на том подручју.