latinica  ћирилица
26/04/2020 |  07:33 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Доњa Градинa: Oбиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина (ФОТО/ВИДЕО)

У Додњој Градини обиљежен је Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Јасеновац представља највећу бол и рану српског народа.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Доња Градина представља мјесто сјећања гдје тишина говори више од ријечи.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да ће институције Српске и Србије учинити све да у наредном периоду у Доњој Градини буде изграђен монументални меморијални центар, јер не смије бити заборављен усташки злочин геноцида у систему концентрационих логора Јасеновац.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да су људи у систему концентрационог логора Јасеновац побијени само зато што су једне вјере, што су Срби и што је неко мислио да такви не треба да постоје, те је због тога важно обиљежавати тај историјски датум како се то никада, нигдје и никоме не би догодило.

Неколико година заједно Србија и Република Српска обиљежавају страдања нашег народа, показујући тако јединство, али и смјер којим наш народ може да иде у будућности, истакако је предсједник Србије Александар Вучић, на хумкама у Сремској Митровици, гдје је између осталих убијен и чувени спрски сликар Сава Шумановић.

Градоначелник града Модина из Израела Хаим Бивас поручио је да ће Израел и Република Српска учинити све да се никада више не понове звјерства која су се догађала у Доњој Градини и концентрационом логору Јасеновац.

Највиши званичници Републике Српске и представници дипломатског кора у БиХ положили су вијенце и цвијеће на гробно мјесто "Тополе" у Спомен-комплексу Доња Градина.

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Цвијеће су положили министри у Влади Српске, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, амерички амбасадор Ерик Нелсон, британски амбасадор Метју Филд, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, те представници јеврејског и ромског народа.

Претходно је истакнуто да жртве не смију бити заборављене јер би то за њих била највећа казна.

Доња Градина-делегација Српске (Фото: РТРС)

Свештеници дубичке парохије служили су парастос Србима убијеним у систему усташког концентрационог логора Јасеновац, а потом су емитоване видео-поруке молитава које су за страдале припаднике јеврејског и ромског народа прочитали рабин Исак Асиел и члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић.

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Доња Градина-обиљепжавање (Фото: РТРС)

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

У Меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Доња Градина (Фото: РТРС)

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.

Годишњица је обиљежена и у Сремској Митровици.