latinica  ћирилица
26/04/2020 |  18:59 ⇒ 27/04/2020 | 08:26 | Аутор: РТРС

Из Српске порука: Власти ФБиХ прерано донијеле одлуку о укидању карантина (ВИДЕО)

Из Републике Српске и данас порука надлежних да су власти Федерације БиХ прерано донијеле одлуку о укидању карантина у том ентитету.
Обезбјеђено шаторско насеље и простор за карантин, Брчко (фото: Цвијета Ковачевић / РАС Србија) -
Обезбјеђено шаторско насеље и простор за карантин, Брчко (фото: Цвијета Ковачевић / РАС Србија)

Прије свега јер је, упозоравају, било логично да ова мјера буде на снази и за вријеме првомајских празника.

Мјере донесене са циљем сузбијања вируса корона и начин њиховог спровођења, анализираће чланови Предсједништва БиХ, на сједници заказаној за уторак, 28. априла.

То што се Федерација опредијелила да карантин замијени мјером ограничења кретања, за ресорног министра у Српској Алена Шеранића није добра одлука, поготово са аспекта контроле лица која долазе из иностранства.

- Није требало ићи на овакав начин са оваквом врстом одлуке. Колеге из Федерације знају зашто су то учинили, или нису учинили. Оно што имамо прилику да видимо јесте да су то неусаглашене поруке из различитих институција. Али, Република Српска је у потпуности надлежна за систем организације здрасвтва и за здравље свог становништва. Тако ћемо поступати и у наредном периоду, да учинимо све што је у нашој моћи да кроз наше институције, очувамо здравље нашег становништва - поручио је Шеранић.

Да ће Српска предузимати адекватне мјере, усаглашене са струком, поручује и премијер Радован Вишковић. Истиче да би, након шест седмица борбе са вирусом корона, неопрезно укидање мјера могло да угрози остварене резултате.

- Страхујемо због тога што је Федерација, по нама, тако брзо укинула карантине прије свега на граничним прелазима и то би сигурно у наредном периоду могло да угрози епидемиолошку ситуацију у Републици Српској - наглашава Вишковић.

Прије свега због предстојећих првомајских празника, када се очекује већи прилив грађана из иностранства, упозорава српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Одлука је, каже, донесена брзоплето и без координације са Републиком Српском.

Подсјећа да је увођење карантинског система дио заједничких мјера Предсједништва БиХ. Након што је Република Српска увела локалне карантине, Предсједништво је, подсјећа, на иницијативу два члана из Федерације, донијело нови закључак и тражило да и у Федерацији буду уведена ова мјера.

- Имамо у уторак сједницу Предсједништва БиХ, анализираћемо донесене мјере и начин њиховог спровођења и даћемо оцјену. Мислим да то није добро и да је прерано, да не треба олако укидати мјере, јер још немамо јасне упуте. Ми не можемо да било шта учинимо овдје и да се не осврнемо на кретања у региону, поготово у Европској унији - каже Додик.

А посљедице одлуке федералних власти већ су видљиве. Откако је укинут карантин, број особа које су ушле у БиХ већи је готово десет пута.

То је податак Федералне управе за инспекције послове, која је као један од разлога да се суспендује наредба о карантину навела "непоступање инспектора Српске". 

Из Инспектората Српске наводе: "Неаргументоване оптужбе Федералне управе за инспекцијске послове могу се посматрати као изговор за очекиване негативне посљедице због прераног укидања мјера у Федерацији. Непромишљени потези федералних институција и укидање обавезе карантина већ су дали резултате на терену, који се према објављеним информацијама огледају у десет пута већем броју путника који улазе у БиХ, чиме се директно угрожавају и грађани Републике Српске."

Инспекторат Републике Српске демантовао је тврдње директора Федералне управе за инспекцијске послове да је комуникација са Инспекторатом Српске била јако слаба.

Наводе да се на дневном нивоу достављају подаци о лицима која су у БиХ ушла преко граничних прелаза на територији Српске, а имају пребивалиште на подручју Федерације или дистрикта Брчко.