latinica  ћирилица
12/05/2020 |  19:03 ⇒ 13/05/2020 | 07:26 | Аутор: РТРС

Дан Војске Републике Српске - један од најзначајнијих датума у историји Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Дан када је формирана Војска један је од најзначајнијих датума у историји Републике Срспке.
Жељка Цвијановић-полагање вијенаца - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић-полагање вијенацаФото: РТРС

Српска војска одбранила је огњишта и народ и то никада не смије бити заборављено поручио је политички врх Републике Српске у касарни "Козара" у Бањалуци гдје је обиљежен 12. маја - Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци прије 28 година, на данашњи дан 1992. године једногласно је донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске. Дан када је формирана Војска један је од најзначајнијих датума у историји Републике Српске, због тога је потребно јачати Српску чија аутономија мора бити трајна категорија, изјавила је предсједница Жељка Цвијановић.

Фото: СРНА

- Војници су свој задатак извршили тиме што су одбранили и територију и народ. Данас у слободи морамо разумјети да Српску морамо да јачамо на сваки могући начин, а сви који се баве политиком и учествују у политичким процесима морају да памте ове датуме, као и јачину жртве која је дата за Републику. И да на том путу изградње Српске не прихватају ствари које су супротне ономе што нам је загарантовано кроз Устав - истакла је предсједница Српске.

Војска Републике Српске била је одбрамбена снага која је сачувала српски народ, његов идентитет, вјековна огњишта и историју, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Била је то војска са високим моралом и у тешкој ситуацији, борили су се до задњег, српски народ је поносан на све њене припаднике, каже Милорад Додик српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Фото: СРНА

- Тај понос нас храни и јача наше увјерење да је Војска Српске била одраз народа и његове борбе за слободу. Слобода је кључна ријеч наше историје и борбе, поготово у прошлом вијеку. Тај вијек је завршен побједоносном улогом Војске у рату. Она је успјела да одбрани наш народ и буде у темељима стварања Српске. Да није било одбрамбене улоге Војске веома би тешко било одржати политичко конституисање Републике Српске у то вријеме - поручио је Додик.

Војска је била главна снага у одбрани Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Њено војно насљеђе и идентитет његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

- Сматрамо да ћемо чувати традицију на Војску Републике Српске и њен ратни пут гдје је она извршила свој задатак који је имала, а то је било да сачува Српска и српски народ на овим просторима - рекао је Милан Радојчић комадант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Замјеник министра одбране У Савјету министара БиХ Мирко Околић навео је да је јако битно нагласити да је прво формирана војска хрватског народа, па војска бошњачког народа.

- Па, тек онда из нужде да би се одбранила формирана је и Војска Републике Српске - додао је Околић.

Зидови спомен -собе у касарни Козара исписани су именима 23.731 борца Војске Републике Српске који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату а у плану је постављање опреме како би се и дан и ноћ ишчитавала имена хероја који су дали свој живот за Српску.

Фото: РТРС

Додик каже да је постигнут и споразум о локацији будућег Централног споменика бораца ВРС.

Иако је ове године због пандемије вируса корона Дан Војске обиљежен скромније, српски члан Предсједништва каже да ће убудуће бити организоване јавне манифестације на којој ће присуствовати велики број грађана којима ће бити представљен славни пут Војске Републике Српске.