latinica  ћирилица
17/05/2020 |  09:00 ⇒ 11:39 | Аутор: РТС

Војска Србије већ интервенисала у Шиду, мјештани одахнули

Војска Србије стигла је у Шид како би превентивно контролисала три центра са скоро 2.000 миграната. Ноћас је већ интервенисала и 18 миграната вратрила у прихватни центар.
Војска стигла у Шид (фото: Министарство одбране Србије) -
Војска стигла у Шид (фото: Министарство одбране Србије)

Око 70 припадника Војске Србије распоређено је у три прихватна центра - "Адашевци", "Принциповац" и "Шид - Станица". У тим центрима борави око 1.900 мигираната из 18 земаља. Проблем за локално становништво су, кажу, нерегистровани мигранти који бораве на отвореном.

Зоран Семеновић, замјеник предсједника општине Шид рекао је да је од јутрос на том подручју далеко стабилније и да су припадници војне полиције ноћас вратили 18 лица у прихватне центре.

- Ситуација од кад су припадници Војске Србије заузели своје положаје је далеко стабилнија. У току ноћи је дошло до привођења, враћања 18 лица у прихватне центре, што је далеко безбједније него свих дана претходно - рекао је Семеновић.

Навео је да се грађани шидске општине захваљују предсједнику Србије Александру Вучићу, а посебно Војсци која је својим дјеловањем и радом у овом тренутку и брзом интревенцијом спријечила сваки покушај угрожавања безбједности људи и имовине.

Предсједник Србије Александар Вучић је одлуку о слању Војске у Шид донио на основу безбједносних процјена и захтјева грађана.

Војници ће се смијењивати у три смјене на пунктовима испред прихватних центара.

Највећи проблем у шидској општини праве нерегистровани мигранти које су мјештани затицали, не само у својим двориштима, него и шумама и на њивама, у воћњацима, због чега су се осјећали небезбједно и тражили помоћ државе.

Војска Србије ће, као и до сада, чувати безбејдност свих грађана, извршавати наређења и предузимати све мјере ради реализације додјељених задатака у складу са законом и Правилом службе.