latinica  ћирилица
17/05/2020 |  14:42 | Аутор: СРНА

Перовић: Црква је пред сваким судом "чиста"

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић поручио је црногорским властима да подижу оптужнице, али да немају основа за правну осуду, јер је Црква пред сваким судом "чиста".
Гојко Перовић - Фото: РТРС
Гојко ПеровићФото: РТРС

- Ми вјерујемо да смо пред сваким судом чисти и без гријеха. Што се тиче позитивних прописа, ми смо потпуно мирни. Правна опасност у том смислу је ништавна, нема основа за правну осуду - рекао је Перовић за Радио Београд.

Он је поручио да ће се наставити литије са првом могућношћу јавног окупљања у Црној Гори, што би требало да буде ускоро, ако "опет неко не нађе за сходно да ту тему злоупотријеби".

- Наш проблем није корона него неправда. Круна те неправде је антиуставни покушај да се створи државна црква, а то је намјера овог закона о слободи вјероисповијести. И то више не треба увијати у обланде - нагласио је Перовић.

Перовић је указао да то више није питање само имовине или положаја свештеника, већ питање "новог духа који хоће насилно да убаци државу у цркву".

- Док се не стекну услови за литије, организоваћемо саборне молитве - рекао је отац Гојко, који не очекује даље заоштравање.