latinica  ћирилица
17/05/2020 |  17:39 ⇒ 17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Београд жели дијалог и мир са Подгорицом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је Србија заинтересована за мир и дијалог и да је не интересује никаква хегемонија над Црном Гором.

Дачић је одбацио оптужбе црногорског Министарства спољних послова да се Србија мијеша у унутрашње ствари те земље већ је нагласио да је Србија забринута за положај српског народа и Српске православне цркве у тој земљи.

- Безобразно је да Црна Гора оптужује Србију за мijешање у унутрашње ствари, а Црна Гора се брутално умjешала у унутрашње ствари Србије и нарушила њен територијални интегритет признајући Косово, гласајући у Унеску да Пећка Патријаршија и Дечани постану косовска културна баштина - рекао је Дачић.

Он је додао да је Србија изразила забринутост за ситуацију у Црној Гори насталој послије усвајања Закона о слободи вјероисповијести, који је донијет супротно препорукама Венецијанске комисије, најавама отимања имовине СПЦ и хапшењем владике Јоаникија и других свештеника.

- Сматрамо да се само дијалогом отворена питања морају рjешавати, све друго може само изазивати први пут у историји сукобе између братског црногорског и српског народа - рекао је Дачић за Тањуг.

Црногорско Министарство спољних послова синоћ је као мијешање у унутрашње ствари Црне Горе изјаву Дачића, који је поводом дешавања у тој држави рекао да се "долази у ситуацију да малтене почиње братоубилачки рат између Срба и Црногораца".