latinica  ћирилица
20/05/2020 |  17:49 | Аутор: СРНА

Кисић Тепавчевић: Сваки сегмент гласања на изборима биће одређен

Замјеник директора београдског Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да ће током предстојећих избора у Србији сваки сегмент у процедури гласања бити одређен, због вируса корона.

- Морамо да научимо да живимо са овим вирусом, без панике и фрустрације, чекамо проналазак вакцине, али и без тога знамо како треба да се понашамо. Сваки сегмент у процедури гласања биће одређен. Не само тај дан и одређене ситуације, морамо и треба да научимо да живимо са тим вирусом - рекла је Кисић Тепавчевићева за Б92.

Одговарајући на питање шта би се догодило ако се неко зарази вирусом корона у страној држави, она је напоменула да је проблем како ће то успјети да буде обезбијеђено током путовања.

- Осигуравајућа друштва ће сигурно бити врло пажљива када је у питању ова болест - рекла је Тепавчевићева.

Она је рекла да су Србија и свијет далеко од степена колективног имунитета који ће шититити грађане од ширења болести вируса корона.

- Први подаци земаља које су испитивале колективни имунитет били су разочаравајући у односу на очекивања која смо имали. Сви се надају да су прележали вирус корона и имају имунитет, али се на примјеру Словеније показало да је само три одсто људи стекло имунитет - навела је она.

Тепавчевићева је рекла да се овај вирус показао отпорнији у спољашњој средини него што се мислило, али да топло вријеме ипак смањује вјероватноћу за преношење капљичних инфекција.

Она је нагласила да то што нема теста за улазак у Србију не значи да може да уђе било ко у земљу, већ ће бити потребан здравствени надзор.

Она је додала да је најбоље фокусирати се на мјере личне предострожности, а не на негативан ПЦР тест на корону и да је то показано у другим земљама.

"- Овдје идеалне мјере и контрола не постоје. Има све више асимптоматских носилаца, тестови нису идеални. Морам да додам да ће све особе које улазе у земљу добити здравствено упозорење са информацијама да улазе у земљу у којој још постоји циркулација вируса, мјерама превенције и важним телефонима - рекла је Тепавчевићева.

Говорећи о кавасаки синдрому, Тепавчевићева је навела да код генетски предиспониране дјеце вирус корона може да буде окидач за кавасаки синдром, као и други вируси.

Она оцјењује да је извјесно да ће се вирус корона вратити на јесен, али да неће бити јак као први.