latinica  ћирилица
20/05/2020 |  22:06 ⇒ 22:10 | Аутор: СРНА

Марибор други пут забраниo концерт Томпсона

Мариборска општинска управа други пут је забранила концерт хрватског контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона, који је у Марибору требало да буде одржан прије три године, али је на препоруку полиције забрањен, пише загребачки Вечерњи лист.
Марибор (Фото: zdus.si) -
Марибор (Фото: zdus.si)

Након што је концерт први пут забрањен, организатор Милан Трол жалио се словеначком Управном суду, који је прошле године жалбу прихватио и предмет послао на поновно одлучивање. А онда је мариборска општинска управа у поновљеном поступку донијела исту одлуку, коју је овај пут и исцрпно образложила, наводи лист.

Општинска управа на 55 страница одлуке наводи опсежна објашњења полиције и Европола, нудећи и свој поглед на историју усташтва у Другом свјетском рату, јављају словеначки медији.

Управа је у поновљеном поступку позвала полицију да допуни приједлог за забрану концерта са доказима да Томпсон велича усташтво, као и одлукама Канаде, Холандије, Швајцарске и Аустрије, за које полиција наводи да су раније забраниле Томпсонове наступе.

Полиција је у одговору приложила снимке Томпсонових наступа и документацију о инцидентима и узвикивању усташког поздрава на наступима, одговоре других европских држава, као и одлуке хрватских судова у сличним примјерима, став у предмету фудбалера Јосипа Шимунића Европског суда за људска права /који је одбио тужбу Шимунића против државе Хрватске јер је осуђен због усташког поклича "За дом спремни!" 2013. године/ и мишљење хрватске правобранитељке.

Општинска управа је од Музеја народног ослобођења у Марибору затражила податке о усташком покрету и логору Јасеновац, о којем је пјевао контроверзни певач, а музеј је доставио податке о словеначким жртвама тог логора.

Полиција у свом одговору закључује да би Томпсонов концерт у Марибору без дилеме угрозио људска права етничких заједница - Срба, Рома и Јевреја - које су у релативно великом броју присутне у Марибору, преноси Вечерњи лист.