latinica  ћирилица
21/05/2020 |  06:46 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Народна скупштина Републике Српске о укидању ванредног стања

Посланици Народне скупштине Републике Српске наставили су рад расправом о Приједлогу одлуке о укидању ванредног стања у Српској.

На Дневном реду су и акти које је током ванредног стања доносила предсједница Републике Жељка Цвијановић.

Посланици ће разматрати и Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2020. годину, као и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске, по хитном поступку.

Сједница се одржава у конференцијској сали Владе Републике Српске која задовољава епидемиолошке услове.

Подсјећамо, посланицима и званичницима Српске јуче се на сједници придружио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Поручио је да Народна скупштина треба да усвоји и закључак у коме се каже да је активност коју је предузела Република Српска у борби против вируса корона била на високом нивоу заштите становништа Српске, њених материјалних и других интереса.

Власт је радила максимално у интересу грађана и Републике Српске у борби против пандемије, каже премијер Радован Вишковић.

- Људи из Међународног монетарног фонда и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) немају ниједну примједбу на оно што је радила власт Републике Српске у протекла два мјесеца - рекао је Вишковић.

Поједини посланици опозиције критиковали су рад институција Српске у вријеме пандемије вируса корона, власт износила шта је све урађено да се заштити живот грађана и спаси економија.

Неки опозициони посланици питали су зашто нису укључени у штабове у ванредној ситуацији.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић напомиње да је о томе размишљала, али како каже схватила је да би опозиција у том тренутку била бескорисна.

- Да вас укључујем, процијенила сам да бисте ми отежали посао као предсједнику Републике. Процијенила сам да бисте опструисали доношење добрих рјешења за привреду и грађање. Процијенила сам да бисте били штетни по интересе здравства и здравственог сектора, процијенила сам да бисте опструисали доношење уредби којима се омогућава провођење наставног процеса у области основно, средњег и високог образовања - навела је Цвијановићева.

Приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика је да Народна скупштина усвоји закључак у коме наводи да није било грешке у ванредном стању.

- Народна скупштина треба да усвоји и закључак у коме се каже да је активност коју је предузела Република Српска у борби против вирса корона била на високом нивоу заштите становништа Српске, њених материјалних и других интереса, те да је показала способност да можемо сами обезбиједити све што је потребно - казао је Додик.

Nајвећи дио обраћања предсједник НСРС Недељко Чубриловић посветио је објашњењу да ванредно стање није значило маргинализацију улоге највише законодавне институције.

- Нити је на било који начин умањена њена уставна улога јер је НСРС својом одлуком, односно ми народни посланици смо увели то ванредно стање својом одлуком, што значи да то право нико други није узурпирао - каже Чубриловић.

Повезане вијести: 

Посебна сједница НСРС: Стечени услови за укидање ванредног стања (ВИДЕО)