latinica  ћирилица
08/06/2020 |  11:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Британија регрутовала сиријске терористе за шпијунажу?

Обавјештајна агенција Велике Британије ангажовала је радикалне исламисте из Сирије да скупљају информације о руским војним објектима у Арапској Републици, рекао је новинарима бивши припадник ИД Мухамед Хисеин Сауд, непосредно по повратку у свој родни град, Палмиру.
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org) -
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org)

- Британци су преко посредника налазили људе које ће шпијунирати за њих: Ви ћете бити шпијуни. Ми ћемо вам помоћи. Идите у Палмиру, даћемо вам новац, телефоне, бројеве, све што је непоходно. Ваш задатак је да сликате важне објекте сиријске обавјештајне службе, руске и сиријске армије. Требало је те слике да им пошаљем путем интернета - открио је Сауд.

Бивши војник је признао да се срео са британским обавјештајцима у код границе са Јорданом, близу америчке базе.

Он је тамо побјегао из Палмире, гдје је био приморан да ради за Исламску државу неко вријеме.

Сауд је, наводи агенција ТАСС, открио да су британски обавештајци тражили информације о сиријским и руским објектива од важности, нарочито су их занимали детаљи везани за безбједност објеката, како би могли да организују терористичке нападе.

Према његовим ријечима, тим обавјештајаца у Палмири води туриштички водич који говори неколико језика.

Говорећи о својој прошлости, Сауди је рекао да га је Исламска држава приморала да ради за њу претњама да ће га мучити и убити.

Прије рата он је радио у градској чистоћи, а када је Палмиру заузела ИД, речено му је да или ће радити за њих, или ће му одсјећи главу.

- Није било треће опције - рекао је Сауди и додао да им се придружио 2015. године.

Терористи су регрутовали многе становнике Палмире, наређивали им да преносе тијела убијених, како војника, тако и цивила, далеко од града.

- Погубили су много сиријских војника, али и много цивила - рекао је Сауд и додао да су, између осталог, морали и да минирају путеве.

Сауди је радио за ИД до 2016. године када су му убили брата, прогласивши га издајником. Након тога, Сауди је отишао у Ат Танф, гдје је патролирао облашћу око америчке базе. У стварности, он је пљачако бедуине.

- Нашом групом руководио је Сиријац, криминалац, који је трговао дрогом и оружјем. Имао сам плату од 300 долара, а наш вођа је новац добијао од Американаца и давао нама - рекао је Сауд.