latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:08 ⇒ 14:22 | Аутор: Независне

Цвијановић: Избори не одговарају СДС-у и СДА (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, поручила је да је у интересу и привреде и нормалног политичког живота да се сви у БиХ окрену бољој сарадњи умјесто да све постаје проблем и да постоји кочница и код именовања и код одређених пројеката.

- Бесмислено је да кочите одређена средства која требају свакој држави на свијету, чак и оној најразвијенијој - рекла је Цвијановић у интервјуу за Независне.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Цвијановић је рекла да је велика игра у вези с помјерањем датума, јер се то наводно ради зато што нема буџета, а на исти начин без буџета с одлуком о привременом финансирању спроведени су избори 2012. године.

Интервју преносимо у цијелости:

Подаци о броју новообољелих од вируса корона нису охрабрујући. Да ли је могуће враћање на раније мјере и колико је то политичко питање ако узмемо у обзир и одлуке у вези с границама и слично?

ЦВИЈАНОВИЋ: Политика одлучује у оној мјери у којој струка сугерише да је нешто неопходно. Све одлуке институција су политичке, али се превасходно треба ослањати на здравствени сектор и препоруке струке. Наравно да се мора водити рачуна и о томе шта су економске посљедице, а могли смо видјети да је пандемија оставила тешке посљедице на глобалном плану. Све се мора узети у обзир, струка је та која диктира одређене правце и све што се ради - ради се на основу тога шта је рекла струка. Засад не видим могућност да се уводе неке посебне мјере или да се вратимо на неки стари режим, али с обзиром на то да је све неизвјесно с овим вирусом не можете искључити ни једни ни другу могућност.

Да ли је корона већи здравствени или економски проблем?

ЦВИЈАНОВИЋ: И једно и друго. На здравственом плану имате толико непознаница, немате лијек, вакцине и увијек постоји могућност да се преоптерети здравствени систем и да дође до колапса који смо видјели широм свијета. С друге стране, економске посљедице су ту, немате могућност кретања људи, робе, границе се затварају па отварају и тако даље. На почетку таквих дешавања увијек је приоритет да се спасавају људски животи, али временом морате да размишљате какве то економске посљедице носи. Ово је тешка битка која се води на глобалном плану. Нажалост, нисмо изузети из тога и очито ћемо морати неке ствари редефинисати када су у питању привреда и начин пословања. Видјели сте да смо морали доскочити неким мјерама када је у питању образовање. Све док се не ријеши питање вакцине или поузданог лијека, биће то дуга фаза сналажења или прилагођавања једној новој ситуацији, која је прилично тешка.

Да ли Република Српска и БиХ очекују помоћ у санирању економских посљедица и колико је та помоћ досад била адекватна? На почетку је било доста замјерки на рачун Европске уније.

ЦВИЈАНОВИЋ: Сви су били затечени таквом ситуацијом и нису имали правовремен одговор. Не можете замјерити некоме с обзиром на то да знамо у каквој смо се ситуацији сви нашли, али овај простор некако традиционално и због својих трговинских и других веза и због кретања према Европској унији одмах очекује реакцију. Покушавам да будем реална, Европа у оквиру саме себе није успјела да у тој ситуацији помогне својим чланицама на вријеме и одговарајући начин. Било је и разних рестрикција које су уведене у смислу снабдијевања у самој ЕУ и према томе не можемо очекивати да ми будемо приоритет кад видите да Италија или Шпанија, које су чланице, нису примиле адекватну помоћ. Велико је зло и посљедице су глобалне. Ослањати се само на себе не можете зато што не можете изаћи из те ситуације, али очекивати да ће неко други о вама водити рачуна није реално. Као што је глобална несрећа, мора бити и глобални напор.

Колико је укупна политичка ситуација у БиХ отежавајућа када говоримо о санирању посљедица вируса корона? Видимо да доста ствари иде споро.

ЦВИЈАНОВИЋ: Највећу штету трпимо ми, мислим на грађане и једног и другог ентитета, али што се тиче Републике Српске, мислим да смо кроз стабилност институција и политика које се спроводе на нивоу Владе РС добро реаговали. Очекивали смо да немамо никаква отежавања од стране других, али она су се дешавала и када говоримо о нивоу БиХ. Мислим да је у интересу и привреде и нормалног политичког живота да се окренемо бољој сарадњи, умјесто да све постаје проблем и да имате кочницу и код именовањима и код одређених пројеката. Бесмислено је да кочите одређена средства која требају свакој држави на свијету, чак и оној најразвијенијој. То се дешава у БиХ па онда имате истицање тешких политичких тема умјесто онога што јесте стварни живот. Република Српска добро ради посао, али не можемо рећи да смо изузети од штете у оквиру БиХ. Мој приступ је прагматичан, бавимо се стварима којима треба да се бавимо и хајде да покушамо једни другима растеретити ствари умјесто да их додатно компликујемо. Нисам неки посебан оптимиста. У вријеме када су се сви окретали себи и тражили приоритете, покушали практично да се понашају и да забораве неке ствари које би требало да буду изван политичког видокруга, у БиХ је било контра. Умјесто да помажете да се дође брзо до средстава, да ријешите одређене ствари, овдје је било - зауставите средства, бавите се мјесец или више дана, узмете средства од ММФ-а која су вам на располагању, гњавите се више од пола године да завршите неке конкурсе па смо се онда годину дана гњавили око формирања власти.

Шта можемо даље очекивати ако се овако настави, а по свему судећи наставиће се?

ЦВИЈАНОВИЋ: Данас имате блокаду између Хрвата и Бошњака, која заустави цјелокупан систем, па онда имате окршај који се води с Републиком Српском па и то заустави све. Моја су очекивања да стално расте свијест о томе да Република Српска треба да буде ефикасна и да морамо стално држати и чувати стабилност наших институција, јер је то једина гаранција да можемо организовати живот и да можемо извршавати своје обавезе према грађанима. Свијест о томе постоји. Влада Ррпске и остале институције морају држати процес у својим рукама колико год је то могуће. Не знам, треба очекивати да једног дана превлада разум и да је ово земља у којој не треба трошити вријеме да гледате како да је централизујете, а знате да нема воље за то, или да желите да неке процесе пребаците на ниво БиХ, а немате уставне основе и знате да ћете изгубити неколико година. Незадовољна сам ситуацијом и ово је начин политичке опструкције да се покаже да у овом мандату не може нешто да се уради. То доживљавам као опструкцију и оних који су формално у коалицији са СНСД-ом, који мијењају већину и доносе неке ствари које су против Републике Српске. Све је то велика политичка игра, нема ту озбиљног процеса.

Вијеће народа Републике Српске поново је расправљало о покретању виталног националног интереса Клуба Бошњака на Закон о средњем образовању. То се често злоупотребљава и постоје најаве да ће Република Српска ићи у измјену Устава како би се то спријечило. Колико је реално да Српска измијени Устав?

ЦВИЈАНОВИЋ: Витални национални интерес се дефинитивно злоупотребљава и то је очигледно већ годинама. Вијеће народа није оригинална институција из Дејтонског мировног споразума, накнадно је уведена наметањем високог представника. Намјера је била да се ту штити витални национални интерес, а не да то постане мјесто за политикантство. Могли сте видјети шта све није разматрано тамо и шта све није покушано зауставити. То треба редефинисати. Устав Републике Српске се мора модернизовати и одређене ствари ишчистити. Прије неколико година имали смо дефинисаних 17 амандмана, а један од њих је укидање смртне казне, па су то зауставили Бошњаци. Чак су и то зауставили, а говоре стално како желе да се понашају у складу с међународним актима, правом... Сигурна смо да треба да радимо на промјенама и оне морају да одразе садашње стање, да се релаксирају одређене ствари. Свјесна сам да ће то наићи на велику галаму и опет на злоупотребе или погрешна тумачења шта стоји иза тако нечега. Потреба за новим уставом постоји и постепено ће се на томе радити, а да ли ће се наилазити на баријере - хоће сигурно.

Хоће ли бити локалних избора?

ЦВИЈАНОВИЋ: То сада нико не зна, али сигурна сам да се они морају одржати. Ово је велика игра у вези с помјерањем датума, за тражење одређених изговора. Наводно немате буџета, а на исти начин без буџета с одлуком о привременом финансирању били су спроведени избори 2012. године. Сад имате ЦИК, који осване у неком новом чланству, гдје нису поштоване процедуре, па онда имате странце који говоре стално да треба поштовати процедуре и имати правну државу, а нико не осуди начин успостављана ЦИК-а, у којем сједе људи који су директно везани за политике одређених политичких партија, што је недопустиво. Уз то све додате ситуацију с пандемијом, која се такође злоупотребљава. Чула сам неке констатације како ЦИК не зна каква ће бити ситуација на јесен. Па шта брига ЦИК каква ће бити ситуација, њихово је да се спроводе процедуре, а када дођете у неко стање и видите каква је ситуација, тада евентуално то помјерате из здравствених разлога. Очекујем да се избори одрже у року, како је законом предвиђено, без било каквих манипулација или помјерања.

Дакле, очекујете изборе у новембру или ипак у октобру?

ЦВИЈАНОВИЋ: Говорим о октобру. Закон је рекао да тада треба да буду одржани избори, а све ово друго је било намјештање и прилагођавање политичким потребама. Скоро смо чули Шаровића (Мирко Шаровић, предсједник СДС), који спомиње децембар. Откуд он зна као лидер партије како ће се помјерати или да треба да буду помјерени избори, осим што има свог члана директно везаног партијски и политички, који је дошао у ЦИК на начин који није предвиђен процедуром.

И Милорад Додик, предсједник СНСД-а, је говорио да изборе треба помјерити за децембар.

ЦВИЈАНОВИЋ: Говорио је и коментарисали смо друге ствари, али намјера је била и речено је да то мора бити договор свих и мора да има правно упориште.

Коме у овом тренутку не одговарају избори?

ЦВИЈАНОВИЋ: Мислим да су СДС и СДА они којима избори не одговарају.

Како гледате на тврдње да управо СНСД-у не одговарају ти избори.

ЦВИЈАНОВИЋ: Нама и те како одговара и не знам зашто би то неко тако тврдио. СНСД има широко развијену страначку инфраструктуру у свим општинама и у огромној већини тих општина или градова доминантну подршку бирача. Оно што су радили чланови СНСД-а и у локалној и у републичкој власти, све је било усмјерено на развој тих општина и апсолутно нам одговара да се избори десе онако како је то закон рекао.