latinica  ћирилица
16/07/2020 |  09:38 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

"Влада имала правовремен економски одговор на први удар кризе"

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић истакао је да је Влада Српске имала правовремени економски одговор на први удар кризе изазване пандемијом вируса корона, те нагласио да Министарство константно ради на проналаску најбољих рјешења за привреду и то у директној сарадњи са привредницима.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Тај одговор, напоменуо је Петричевић, укључује различите пореске олакшице, субвенције, мораторијуме на кредите, помоћ радницима и послодавцима у виду уплате пореза, доприноса и најниже плате, те осталим рјешењима којима Влада настоји да растерети привреду.

- Захваљујући овим мјерама, које до сада укључују више од 100 милиона КМ из фондова за подршку реалном сектору, сачувана су многа радна мјеста и то потврђују не само подаци о броју отпуштених радника већ и повратне информације које добијамо од већине послодаваца - рекао је Петричевић за "Еуро блиц".

Петричевић је нагласио да Министарство константно ради на проналаску најбољих рјешења за привреду и то у директној сарадњи са привредницима.

Он је навео да је проблем који заједнички увиђају тај да многи привредни субјекти зависе од извоза у земље које биљеже највећи пад привредних активности, а то се првенствено односи на Словенију, Италију и Њемачку.

- Чињеница је да су предвиђања на почетку пандемије била оптимистичнија, јер се вјеровало да ће се доласком љета, попуштањем епидемиолошких мјера и отварањем привредних токова, ствари вратити на старо - напоменуо је Петричевић.

Петричевић је навео да је сада, четири мјесеца касније, очигледно да је ситуација и овдје и у Европи подједнако озбиљна, па ће самим тим период за стабилизацију и економски опоравак бити дужи.

Петричевић је напоменуо да су у припреми два законска рјешења, о друштвеном предузетништву и слободним зонама.

- Закон о друштвеном предузетништву ће први пут регулисати пословање правних лица којима основни циљ није профит већ помоћ рањивим групама које у постојећим условима теже долазе до посла - објаснио је Петричевић.

Он је додао да су таконом предвиђене одређене олакшице за власнике, који ће на крају године моћи да задрже 50 одсто добити, а других 50 одсто реинвестирати или усмјерити у хуманитарне сврхе.