latinica  ћирилица
30/07/2020 |  10:29 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске честитала Курбан-бајрам

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је исламским вјерницима предстојећи Курбан-бајрам, уз жељу да топлина празничних дана буде надахнуће за бољи живот и подстрек за међусобно поштовање, зближавање и толеранцију.
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik / Александар Милачић) -
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik / Александар Милачић)

Цвијановић је честитку упутила поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтији бањалучком Нусрету Абдибеговићу и свим исламским вјерницима у Републици Српској и БиХ.

- Поводом наступајућег Курбан-бајрама, Вама и свим вјерницима исламске вјероисповијести у Републици Српској и БиХ, упућујем искрене честитке са жељом да овај велики вјерски празник проведете у миру, добром здрављу, срећи и благостању, заједно са својим породицама, пријатељима и комшијама - наведено је у честитки предсједника Српске.

Сутра ће бити обиљежен први дан Курбан-бајрама. То је други од два велика вјерска празника који прослављају муслимани широм свијета, а карактерише га приношење жртве.

Месо жртвоване животиње се дијели на три дијела - породица задржава једну трећину, другу дају родбини, пријатељима и комшијама, а трећа се даје сиромашнима и угроженима.