latinica  ћирилица
17/08/2020 |  18:54 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Вирус корона донио и уштеде

Рад на даљину узрокован вирусом корона значи да њемачка администрација више не мора да разматра могућност пресељења цјелокупне савезне администрације из Бона у Берлин, рекла је данас њемачки министар екологије Свења Шулц.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

- Вирус корона је показао да је дигитално оруђе ефикасно и да је рад администрације могућ путем видео-конференције - рекла је за лист "Рајнише пост" Шулцова која је члан Социјалдемократске партије из владајуће коалиције са конзервативцима канцелара Ангеле Меркел.

Бон је био савезна престоница Западне Њемачке током хладног рата. Непосредно послије уједињења двије Њеамчке 1990. године донијета је одлука да Берлин буде сједиште администрације.

Међутим, у складу са Законом из 1994. године или "Закон Берлин/Бон" сва министарства могу да имају канцеларије у оба града, а поједина попут здравља и одбране те екологије задржавају своја сједишта у Бону.

Бундестаг се пребацио у Берлин 1999. године и више хиљада чланова особља је остало у старој пријестоници. До краја 2015. године око 37 одсто служби администрације било је у Бону.

Према подацима савезног Министарства финансија ова подијела канцеларија пореске обвезнике кошта најмање 8,6 милиона евра годишње.

Пандемија је донијела промјене и примјера ради, током 2018. године извршено је 18.730 пословних путовања између Бона и Берлина од чега двије трећине авионом.

У марту прошле године извршена су 352 пословна лета између Бона и Берлина, али у марту ове године на почетку пандемије, обављена су само 42 лета.

Стога су поједини посланици позвали на пресељење савезних установа у Берлин из еколошких разлога, али је Шулцова због недавног смањења броја летова истакла да "не види разлог да било ко говори о преласку из Бона у Берлин".