latinica  ћирилица
04/09/2020 |  10:09 | Аутор: СРНА

У првом тромјесечју евидентиран пад БДП-а у БиХ

У БиХ је, према информацијама о макроекономским позатељима Дирекције за економско планирање, за прва три мјесеца ове године евидентиран пад бруто домаћег производа, изјавио је министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда.

- У информацији Дирекције износи се податак да је БиХ у првом кварталу ове године остварила економски раст од два одсто у односу на претходне године, захваљујући расту домаће потражње, односно повећању приватне и у мањој мјери јавне потрошње, док бруто инвестиције биљеже пад у односу на исти период претходне године - навео је Беванда.

Он је за за Дневни аваз рекао да није детаљно анализирао процјене Међународног монетарног фонда о макроекономским показатељима за БиХ, те да је евидентно да се пандемија одразила на земље региона, али и свијета.

Беванда је рекао да БиХ финансијски добро стоји јер су приходи загарантовани, те да нема бојазни да буде угрожен рад и функционисање институција БиХ.

- Нема бојазни да рад и функционисање институција БиХ буду угрожени ни када смо на привременом финансирању и у то смо се увјерили више пута. Сасвим је нормално да би повећање прихода допринијело и покретању нових пројеката - оцијенио је Беванда.

Он тврди да за оно што је план и програм има довољно финансијских средстава, истичући да то нису велики подухвати с обзиром на мигрантску кризу, пандемију вируса корона и извјестан застој на европском путу.

Беванда је оцијенио да се БиХ тешко бори са пандемијом вируса корона, те да се показало да постоји проблем у здравственом сектору у БиХ.

- Тешко се борити са непознатим стварима и у случају развијенијих земаља и оних које су нама са економског аспекта недостижне. Реформе у здравству су неопходне, али ми у овим моментима морамо да дјелујемо брзо и како је једино могуће - поручио је Беванда.

Министар финансија и трезора у Савјету министара рекао је да је увијек за аранжман са ММФ-ом јер, осим кредита са најнижом каматном стопом, доносе и реформе у многим областима.

- Свакако сам за договоре о новом аранжману, али нисам за то да преузимамо олако обавезе и послије прекидамо аранжмане - рекао је Беванда, подсјећајући да је аранжман са ММФ-ом прекинут у јуну 2018. године јер нису испуњени услови из писма намјере.